Aktualno
StoryEditor

Wal-Mart i Google jurišaju na tržište glasovne kupovine

24. Kolovoz 2017.

Trgovački lanac Wal-Mart udružio se s Alphabetovim Googleom kako bi ušao na tržište glasovne kupovine, kojim trenutno dominira Amazon, otvorivši time novo poglavlje konkurentske borbe Wal-Marta i te kompanije na području internetske prodaje.

Google, koji proizvodi softver Android koji se koristi za pokretanje većine pametnih telefona u svijetu, krajem rujna ponudit će stotine tisuća Wal-Martovih stavki na svojoj glasovnoj Google Assistant platformi, napisao je u srijedu na svom blogu direktor Wal-Martovog odjela internetske trgovine Marc Lore.

>>>Google zna gotovo sve o vama, a sada će to znanje iskoristiti

Amazon, čija glasovna platforma Alexa omogućuje korisnicima maloprodajnu kupnju, ima posvemašnji udio u američkoj industriji glasovnih uređaja, a sa svojim Echo uređajima u 2016. zauzimao je 72,2 posto tržišta, znatno ispred Google Home uređaja, kojem pripada 22 posto, pokazuje istraživanje tvrtke eMarketer.

Amazon također dominira u odnosu na Wal-Mart i druge maloprodajne lance u internetskoj prodaji.

Wal-Mart je, međutim, krenuo agresivno nuditi popuste kupcima koji kupuju putem interneta te sami podižu robu, te besplatnu isporuku u roku dva dana za kupnju od 35 dolara i više. Ti najnoviji potezi su čak prisilili Amazon, koji rijetko oponaša konkurenciju, da smanji svoj cjenovni prag za besplatnu dostavu.

- Jedan od osnovnih razloga za glasovnu kupovnu bit će mogućnost kreiranja košarice prethodno kupljenih svakodnevnih namirnica, naglasio je Lore.

Dodao je da Wal-Mart ima veće planove za glasovnu kupovinu iduće godine, uključujući kapitaliziranje svojih 4.700 trgovina u SAD-u, za ‘stvaranje korisničkog iskustva koje trenutno ne postoji nigdje drugdje u području glasovne kupovine‘.

>>>Walmart se ispričao zbog oružja među školskom opremom

Kupci će biti u mogućnosti koristiti glasovnu kupovinu za podizanje narudžbe s popustom u trgovini ili kupiti svježe namirnice širom zemlje, kaže Lore.

No, dok i Amazonovi i Googleovi glasovni uređaji bilježe porast popularnosti, ljudi ih i dalje uglavnom koriste za neke osnovne zadatke poput uspostave telefonskih poziva ili slušanje glazbe.

26. travanj 2024 09:34