Aktualno
StoryEditor

Wall Street: Cijene dionica skočile zahvaljujući najavi poreznog rasterećenja

23. Kolovoz 2017.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica snažno porasle jer su ulagače oraspoložile izjave zastupnika u Kongresu o poreznoj reformi i povećanju državnog zaduživanja.

Dow Jones ojačao je 0,90 posto, na 21.899 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,99 posto, na 2.452 boda, a Nasdaq indeks 1,36 posto, na 6.297 bodova.

Optimizam na tržištu zahvaljuje se izjavama zastupnika u Kongresu u vezi poreznog rasterećenja koje je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio u izbornoj kampanji.

>>> Johnson&Johnson suočen s odštetom od 417 milijuna dolara zbog karcinoma jajnika

Čelnik zastupničkog doma Paul Ryan kazao je jučer kako bi porezna reforma mogla lakše proći nego propala zdravstvena jer bi Republikanska stranka o tome mogla postići konsenzus.

Mitch McConnell, vođa većine u Senatu, kazao je, pak, kako očekuje da će se u rujnu bez problema postići dogovor o povećanju iznosa državnog zaduživanja. Nakon te izjave splasnule su špekulacije o tome da se u jesen iz proračuna neće moći platiti sve dospjele obveze.

"Definitivno se današnji uspon cijena dionica zahvaljuje najavama porezne reforme. Uz to, kada bi došlo do oštre rasprave o povećanju državnog zaduživanja i nepopustljivosti suprotstavljenih strana, to bi predstavljalo veliku poteškoću", kaže Eric Freedman, direktor u U.S. Bank Wealth Management.

Pozitivno je na tržište utjecalo i to što su splasnule zabrinutosti u vezi napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, a nije bilo ni novih uznemirujućih vijesti o političkim problemima u Bijeloj kući, što je danima negativno utjecalo na tržište.

Zahvaljujući tome, jučer su porasle cijene dionica u gotovo svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

Predvodio je tehnološki sektor s prosječnim rastom od 1,5 posto, a zahvaljujući rastu cijena metala slijedio je rudarski sektor s usponom od oko 1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,86 posto, na 7.381 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 1,35 posto, na 12.229 bodova, a pariški CAC 0,87 posto, na 5.131 bod.

18. travanj 2024 10:31