Aktualno
StoryEditor

Wall Street: Dionice snažno porasle, ulagači očekuju smanjenje carina na aute

06. Srpanj 2018.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica snažno porasle, kao i na europskim burzama, jer su ulagače ohrabrile vijesti da bi se SAD i Europska unija mogli dogovoriti o smanjenju carina na uvoz automobila.

Dow Jones ojačao je 0,75 posto, na 24.356 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,86 posto, na 2.736 bodova, a Nasdaq indeks 1,12 posto, na 7.586 bodova.

Rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača u popuštanje trgovinskih tenzija između SAD-a i EU, nakon vijesti da će njemačka kancelarka Angela Merkel podržati smanjenje carina u EU na uvoz američkih automobila.

Prije toga objavljeno je da je veleposlanik SAD-a u Njemačkoj Richard Grenell u razgovoru s vodećim menadžerima u njemačkoj autoindustriji kazao da bi predsjednik SAD-a Donald Trump mogao odustati od najavljenog uvođenja 20-postotnih carina na uvoz automobila iz EU-a, ako EU smanji carine na američka vozila.

>>>Kina ne kani “ispaliti prvi hitac” u trgovinskom ratu sa SAD-om

Trenutno SAD naplaćuje 2,5 posto carina na uvoz automobila, te 25 posto na uvoz kamiona. EU pak naplaćuje carine od 10 posto na uvoz automobila iz SAD-a.

„Činjenica da EU i SAD razgovaraju o eliminiranju carina na uvoz automobila poboljšala je raspoloženje na tržištima i pridonijela smanjenju bojazni u vezi trgovinskog rata”, kaže Ryan Larson, direktor u tvrtki RBC Global Asset Management.

Pozitivno je na tržište utjecala i objava zapisnika s nedavne sjednice američke središnje banke, koja je pokazala da čelnici Feda smatraju da gospodarstvo snažno raste, pa razmatraju daljnje postupno povećanje kamata.

Na toj sjednici, održanoj u lipnju, Fed je povećao ključne kamatne stope po drugi put u ovoj godini i signalizirao da će vjerojatno nastaviti s povećanjem cijene novca.

>>>Odnosi EU-SAD-Kina: Unija se još nada da će je gospodar pomilovati po glavi

Ipak, na najvećoj svjetskoj burzi jučer nije vladala euforija, na što ukazuje manji obujam trgovanja nego u prethodnim tjednima, jer su ulagači suzdržani zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

U petak, 6. srpnja, Washington bi mogao aktivirati carine na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 34 milijarde dolara, što bi moglo izazvati protumjere Pekinga.

Ulagači se plaše da bi uvođenje carina, a potom istovjetne protumjere mogle narušiti trgovanje u svijetu i rast globalnog gospodarstva.

>>>WTO: Kina i SAD najveći izvoznici i uvoznici, pozicija Britanije ugrožena

„Puno je nesigurnosti, no tržište je reagiralo relativno mirno i racionalno. Puno je bilo retorike, no malo stvarnih poteza po pitanju trgovinskog rata”, kaže Oliver Pursche, strateg u tvrtki Bruderman Asset Management.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,40 posto, na 7.603 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,19 posto, na 12.464 boda, a pariški CAC 0,86 posto, na 5.366 bodova.

25. travanj 2024 12:12