Korona i biznis
27. ožujak 2018.

Wall Street: Najveći skok dionica u dvije i pol godine, splasnuo strah od trgovinskog rata

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica skočile više od 2,5 posto, što je njihov najveći dnevni skok u dvije i pol godine, jer su splasnula strahovanja od trgovinskog rata nakon vijesti da su SAD i Kina spremni pregovarati o carinama i trgovinskim neravnotežama.

Dow Jones skočio je 669 bodova ili 2,84 posto, na 24.202 boda, dok je S&P 500 porastao 2,72 posto, na 2.658 bodova, a Nasdaq indeks 3,26 posto, na 7.220 bodova. Nakon što su prošloga tjedna ti indeksi izgubili oko 6 posto, što je bio njihov najveći tjedni gubitak od siječnja 2016. godine, jučer su nadoknadili dio tih gubitaka najvećim dnevnim skokom od kolovoza 2015. godine.

>>>Jen zahvaljujući riziku od trgovinskog rata na najvišim razinama u zadnjih 16 mjeseci

Strahovanja od trgovinskog rata, potaknuta najavom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će uvesti carine do 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe, splasnula su nakon poruka obje strane da su spremne pregovarati.

- Tijekom vikenda pojavile su se naznake da možda dogovor o carinama s Kinom nije tako udaljen kao što se mislilo. Vjerojatno neće biti trgovinskog rata jer su obje strane spremne pregovarati kako bi se problemi riješili, kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth management.

Premda je spremna pregovarati, Kina je ipak u ponedjeljak pozvala članice Međunarodne trgovinske organizacije (WTO) da ujedinjenim naporima zaustave SAD kako ne bi upropastio tu organizaciju, pozivajući ih da se suprotstave američkim carinama koje bi trebale kazniti navodnu kinesku krađu intelektualnog vlasništva.

>>>Wall Street potonuo više od 2 posto, prijeti trgovinski rat

- Tržište se oporavilo, nakon oštrog pada prošloga tjedna, zbog mogućih razgovora između Kine i SAD-a. No, mislim da još nismo izašli iz šume, i dalje postoji politička nesigurnost, kaže Dennis Dick, direktor u tvrtki Bright Trading.

Na Wall Streetu su jučer porasle cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, pri čemu su najviše skočili tehnološki, za 4 posto, i financijski sektor, za 3,2 posto.

Najveći rast ostvarila dionica Microsofta

U tehnološkom je sektoru po rastu od 7,6 posto predvodila dionica Microsofta, a slijedila je dionica Intela s rastom od 6,3 posto, nakon što su analitičari povećali ciljane cijene tih dionica.

Nakon oštrog pada tjedan dana prije, jučer je blago porasla, za 0,4 posto, i dionica Facebooka, koja je pod pritiskom od kada se doznalo da je konzultantska tvrtka Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika Trumpa, dobila pristup podacima 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihovog pristanka.

>>>Pod pritiskom procjena Feda dolar pao na najniže razine

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,48 posto, na 6.888 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,83 posto, na 11.787 bodova, a pariški CAC 0,57 posto, na 5.066 bodova.

Prosječni bonus porastao 17 posto

Prosječni bonus na Wall Streetu porastao je u prošloj godini za 17 posto, na 184.220 dolara, a ukupan iznos koji su banke na taj način platile zaposlenicima dosegnuo je 31,4 milijarde dolara.

U industriji trgovanja vrijednosnim papirima lani je u New Yorku bilo zaposleno 176.900 ljudi, što je blagi pad nakon tri godine neprestanog rasta zaposlenosti u toj industriji, pokazuje izvješće glavnog financijskog dužnosnika New Yorka.

Pokazuje i to da je zaposlenost u toj industriji, ključnoj komponenti gradskog gospodarstva, i dalje 6 posto manja nego prije financijske krize u 2007. godini.

>>>Wall Street uzdrman: Veliki pad dionica Facebooka pritisnuo tehnološki sektor

Dobit od poslovanja kompanija na New York Stock Exchange (NYSE), najvećoj svjetskoj burzi, skočila je, pak, lani za 42 posto, na 24,5 milijardi dolara, najvišu razinu od 2010. godine, zahvaljujući rastu naknada od upravljanja imovinom, izdavanja vrijednosnih papira i savjetovanja u vezi spajanja i preuzimanja, navodi se u izvješću, objavljenom u ponedjeljak.

- Prerano je reći kako će povećane oscilacije na financijskim tržištima početkom ove godine utjecati na dobit u 2018., poručio je u izvješću Thomas DiNapoli, glavni financijski kontrolor New Yorka.

Izvješće se temelji na podacima o poreznim prihodima i ne uključuje opcije dionicama i druge oblike različitih naknada. U razgovoru s novinarima u ponedjeljak, DiNapoli je rekao da je prerano za procjene kako će izmjene saveznog zakona o porezima, koje su stupile na snagu početkom ove godine, utjecati na poslovanje u idućih godinu dana.

>>>Svjetske burze pod pritiskom najave novih carina

Procjenjuje se da je jedno od 10 radnih mjesta u New Yorku izravno ili neizravno povezano s trgovanjem vrijednosnim papirima. U proteklih osam godina, prosječni bonus na Wall Streetu povećan je za 31 posto, dok je savezna minimalna plaća od 2009. godine ostala nepromijenjena na 7,25 dolara po satu.