Aktualno
StoryEditor

Wall Street ojačao drugi dan, Washington i dalje u fokusu

20. Svibanj 2017.

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle drugi dan zaredom, no nisu uspjele nadoknaditi sve gubitke od prethodnih dana izazvane burom na političkoj sceni u Washingtonu.

Dow Jones ojačao je jučer 0,69 posto, na 20.804 boda, dok je S&P 500 porastao 0,68 posto, na 2.381 bod, a Nasdaq indeks 0,47 posto, na 6.083 boda. U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u industrijskom i energetskom, oko 1,3 posto. Pozitivno je na energetski sektor utjecao rast cijena nafte za 2 posto jer se očekuje da će OPEC i neke nečlanice tog kartela produljiti dogovor o smanjenju proizvodnje i nakon lipnja, što bi trebalo ublažiti jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje.

Tržište se smirilo nakon oštrog pada cijena dionica u srijedu, no i dalje se pažljivo prati razvoj situacije na političkoj sceni u Washingtonu nakon niza skandala predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, zbog kojih se postavlja pitanje može li uopće ostati u Bijeloj kući. Nakon medijskih napisa da je Trump zatražio od direktora FBI-a Jamesa Comeyja, kojeg je nedavno smijenio, da prekine istragu vezanu za bivšeg nacionalnog savjetnika za sigurnost Michaela Flynna, oporba i neki republikanci zatražili su neovisnu istragu o mogućoj vezi između Trumpove predsjedničke kampanje i Rusije, a zaredali su i pozivi za opoziv predsjednika zbog upletanja u istragu.

>>> Dionice skliznule s rekordnih razina

Ministarstvo pravosuđa imenovalo je bivšeg direktora FBI-ja Robert Mueller posebnim tužiteljem u istrazi o, kako je to formuliralo, naporima ruske vlade da utječe na predsjedničke izbore 2016. i s tim povezanih pitanja. Trump je to nazvao „najvećim lovom na vještice protiv jednog političara u američkoj povijesti", no to je imenovanje ponešto umirilo ulagače na burzama.

„Pred nama su dva dana vikenda i imamo vremena da sjednemo i promislimo kako bi se ova situacija mogla razviti“, kaže Paul Nolte, direktor u tvrtki Kingsview Asset Management.

Unatoč rastu cijena dionica u posljednja dva dana, u cijelom proteklom tjednu Dow Jones i S&P 500 indeks oslabili su 0,4, a Nasdaq indeks 0,6 posto. Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,46 posto, na 7.470 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,39 posto, na 12.638 bodova, a pariški CAC 0,66 posto, na 5.324 boda.

25. travanj 2024 22:59