Aktualno
StoryEditor

Wall Street oštro pao, Powell prestrašio ulagače

28. Veljača 2018.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale više od 1 posto jer su komentari predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella oživjeli strahovanja ulagača od ubrzanja tempa povećanja kamata u ovoj godini.

Dow Jones skliznuo je 299 bodova ili 1,16 posto, na 25.410 bodova, dok je S&P 500 pao 1,27 posto, na 2.744 boda, a Nasdaq indeks 1,23 posto, na 7.330 bodova.

>>> Skok Wall Streeta na početku tjedna više od 1 posto

Oštar pad indeksa uslijedio je nakon što je novi predsjednik Feda Powell, koji je nedavno na tom mjestu zamijenio Janet Yellen, u svom prvom izvješću u Kongresu kazao da će nastaviti voditi dosadašnju politiku postupnog povećanja kamatnih stopa.

No, tijekom svjedočenja kazao je i to da podaci ukazuju na ubrzanje rasta gospodarstva i jačanje inflacije. Poručio je da će Fed pokušati postići ravnotežu kako bi izbjegao pregrijavanje gospodarstva i zadržao inflaciju na održivoj razini do 2 posto.

Kako se očekuje daljnje jačanje gospodarstva, ali i inflacije, s obzirom na nedavno uvedenu poreznu reformu i povećanje državne potrošnje, Powellovi komentari shvaćeni su na tržištu kao najava ubrzanja tempa povećanja kamata Feda.

"Powell je kazao da očekuje jačanje gospodarstva, pri čemu je ostavio dojam kao da očekuje da će Fed u ovoj godini kamate povećati u četiri navrata", kaže Michael O‘Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

>>> Wall Street kao Agrokor

Lani je Fed u tri navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a još nedavno očekivalo se daljnje povećanje kamata u ovoj godini u tri navrata. No, sada su ojačale špekulacije da bi Fed mogao povećati kamate u četiri navrata, počevši od ožujka.

Zbog toga su jučer, nakon nekoliko dana pada, ponovno porasli prinosi na američke državne obveznice, a viši prinosi štete tržištima dionica jer bi mogli dovesti do povećanja troškova zaduživanja kompanija i jer bi neki ulagači mogli povući sredstva iz dionica i uložiti ih u sigurnije obveznice.

Prije tri tjedna Wall Street je zabilježio oštre gubitke upravo zbog rasta prinosa na najviše razine u četiri godine. Od tada je tržište nadoknadilo većinu tih gubitaka, no S&P 500 indeks i dalje je u minusu više od 4 posto u odnosu na svoje rekordne razine dosegnute 26. siječnja.

>>> ‘Igranje je službeno završilo, klinci’: U 8 dana svjetske burze izgubile 4 bilijuna dolara

A kako će se dalje kretati prinosi, ponajviše ovisi o kretanju inflacije. Polovicom tjedna bit će objavljeni novi podaci o kretanju inflacije u SAD-u, što će možda malo razjasniti sliku o daljnjem kretanju kamata.

Na nesigurnost ulagača ukazuje jučerašnji rast VIX indeksa ‘straha‘ Čikaške burze opcija za 2,8 bodova, na 18,6 bodova, što je njegov najveći dnevni rast u posljednja tri tjedna. A to pokazuje da ulagači više osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Stoga se i idućih dana, kažu analitičari, može očekivati nestabilno trgovanje.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,10 posto, na 7.282 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,29 posto, na 12.490 bodova, a pariški CAC 0,01 posto, na 5.343 boda.

19. travanj 2024 07:35