Korona i biznis
16. veljača 2018.

Wall Street: Ovaj tjedan burzovni indeksi nadoknadili veliki dio gubitaka s početka mjeseca

Na Wall Streetu su i u četvrtak cijene dionica porasle, peti dan zaredom, pri čemu je ponovno po dobicima predvodio tehnološki sektor, dok se tržište oporavlja od oštrog pada početkom mjeseca.

Dow Jones skočio je 306 bodova ili 1,23 posto, na 25.200 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,21 posto, na 2.731 bod, a Nasdaq indeks 1,58 posto, na 7.256 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi indeksi su porasli peti dan zaredom, čime je nastavljen oporavak od prošlotjednog oštrog pada, pri čemu su cijene dionica ojačale u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

>>> Wall Street opet rekordno!

Pao je samo energetski sektor, što je posljedica pada cijena nafte, dok je dobitnike predvodio, kao i dan prije, tehnološki sektor. Taj je sektor i prošle godine predvodio po dobicima, zahvaljujući snažnom rastu tehnološkog tržišta i zarada kompanija, kao što su Apple, Alphabet, Amazon.com, Netflix i Facebook.

U posljednjih pet dana S&P 500 indeks ojačao je 5,6 posto, no i dalje je u minusu 4,9 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu dosegnutu 26. siječnja.

I jučer su, kao i dan prije, ulagači zanemarili naznake jačanje inflacije i fokusirali se na kvartalne poslovne rezultate kompanija, koji su posljednjih tjedana bili u drugom planu. Velika većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestila je o boljim nego što se očekivalo financijskim rezultatima u posljednjem lanjskom tromjesečju.

>>> Wall Street kao Agrokor

U ovoj se godini, zahvaljujući među ostalim nedavnoj poreznoj reformi, očekuje daljnji rast dobiti, pa analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade po dionici kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u 2018. porasti za 18,9 posto.

"Zbog nervoze na tržištima u posljednja dva tjedna, doista dobri poslovni rezultati kompanija bili su u drugom planu. Posljednjih dana u fokusu su podaci o inflaciji, koja raste, no tržište se tome oduprlo", kaže Leo Grohowski, direktor u tvrtki BNY Mellon Wealth Management.

Jučer su se i prinosi na američke obveznice spustili ispod najviše razine u posljednje četiri godine, a upravo je snažan rast tih prinosa prije dva tjedna izazvao bojazan od ubrzanja tempa povećanja kamatnih stopa u SAD-u, što je tada snažno pritisnulo tržišta dionica.

No, zahvaljujući rastu zarada kompanija i stabilnom jačanju najvećih svjetskih gospodarstava, ovoga su tjedna burzovni indeksi na Wall Streetu nadoknadili veliki dio gubitaka od početka veljače.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,29 posto, na 7.234 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,06 posto, na 12.346 bodova, a pariški CAC 1,11 posto, na 5.222 boda.