Aktualno
StoryEditor

Wall Street pod pritiskom pada cijene Applea

27. Prosinac 2017.

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi blago pali, što je ponajviše posljedica pada cijene dionice Applea zbog čega se pod pritiskom našao cijeli tehnološki sektor.

Dow Jones oslabio je 0,03 posto, na 24.746 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,11 posto, na 2.680 bodova, a Nasdaq indeks 0,34 posto, na 6.936 bodova.

Najviše je jučer, 0,7 posto, pao S&P indeks tehnološkog sektora, što je ponajviše posljedica pada cijene dionice Applea za 2,5 posto nakon napisa o slaboj potražnji za iPhone X.

Prema pisanju tajvanskog Economic Dailya, koji se poziva na neimenovane izvore, Apple će smanjiti procjenu prodaje tog pametnog telefona u tekućem tromjesečju na 30 milijuna, dok je prvotno planirao 50 milijuna.

Zbog toga su pale cijene dionica Appleovih dobavljača, kao što su Broadcom i Finisar, a to je pritisnulo cijeli tehnološki sektor.

"Vijesti o Appleu izazvale su zabrinutost u vezi te kompanije, njezinih dobavljača i općenito nekih tehnoloških tvrtki. Sve to navelo je ulagače do povuku dio zarade iz tog sektora koji je u ovoj godini najveći dobitnik", kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki O‘Neil Securities.

>>> U Izraelu pokrenuta udružena tužba zbog usporavanja iPhonea

Od početka godine tehnološki je sektor porastao gotovo 40 posto, pa je najveći dobitnik među svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

I dok je tehnološki sektor jučer oslabio, energetski je bio najveći dobitnik jer su cijene nafte skočile više od 2 posto.

Kako se jučer na većini svjetskih tržišta, uključujući brojna europska i azijska, nije radilo, obujam trgovanja bio je mršav.

Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile samo 4,03 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,9 milijardi.

25. travanj 2024 03:20