23. ožujak 2018.

Wall Street potonuo više od 2 posto, prijeti trgovinski rat

Na Wall Streetu su u četvrtak vodeći indeksi potonuli više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u šest tjedana, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump poduzeo prve korake prema uvođenju carina na uvoz kineske robe.

Dow Jones potonuo je 724 boda ili 2,93 posto, na 23.957 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,52 posto, na 2.643 boda, a Nasdaq indeks 2,43 posto, na 7.166 bodova.

>>> Svjetske burze pod pritiskom najave novih carina

Oštar pad indeksa uslijedio je nakon što je Trump potpisao memorandum koji omogućuje uvođenje carina do 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe.

Prema uvjetima iz te uredbe, Trump će uvesti carine tek nakon konzultacijskog razdoblja, koje može trajati 30 dana, a na listi za carine nalazi se oko 1.300 proizvoda, uglavnom iz sektora informatike, potrošačke elektronike i telekomunikacija.

Na odgovor iz Pekinga nije trebalo dugo čekati. Kineske vlasti zatražile su od SAD-a da se predomisli i donese oprezne odluke.

"Ako će SAD pokrenuti rat, Kina će se boriti do kraja u obrani svoji vlastitih i legitimnih interesa svim potrebnim sredstvima", poručilo je kinesko veleposlanstvo i upozorilo da će taj jednostrani protekcionistički potez imati štetan završetak za američke tvrtke, potrošače, kao i za tržišta.

>>> Na Wall Streetu industrijski sektor oslabio, tehnološki ojačao

Trump je već uveo carine prvo na uvoz solarnih panela i perilica za rublje, a nedavno i na čelik te aluminij, zbog čega jačaju rizici od protumjera pojedinih zemalja, prvenstveno Kine.

"Na tržištu je trenutačno previše negativnog raspoloženja. Moguć je daljnji pad cijena dionica neko vrijeme. Ne vidim ništa na vidiku što bi uvjerilo ulagače da je situacija odlična", kaže John Carey, portfelj menadžer u fondu Amundi Pioneer Asset Management.

Zbog strahovanja ulagača od kineskih protumjera, među najvećim je gubitnicima jučer bio industrijski sektor, s prosječnim padom cijena za 3,3 posto.

Pritom su dionice industrijskih divova, kao što su Boeing i Caterpillar, potonule više od 5 posto.

Te su dionice bile pod pritiskom već prije zbog uvođenja carina na čelik i aluminij jer bi im zbog toga mogli porasti troškovi nabave sirovina, a sada se ulagači plaše da će imati štete i od mogućih kineskih protumjera.

Oštro su, prosječno 3,7 posto, pale i cijene dionica u financijskom sektoru, dok je S&P indeks tehnološkog sektora izgubio 2,7 posto.

>>> Očekuje se stagnacija Crobexa, na svjetskim burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle

U tom je sektoru, kao i proteklih dana, najveća gubitnica bila dionica Facebooka, nakon što su početkom tjedna dužnosnici iz SAD-a i Europe pozvali poslovodstvo te društvene mreže da objasni kako je konzultantska tvrtka Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika Trumpa, dobila pristup podacima 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihovog pristanka.

Premda je izvršni direktor i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg polovicom tjedna priznao pogreške i obećao poboljšanja, dionica te društvene mreže i dalje je pod pritiskom jer se ulagači plaše strožih regulacija i pada prihoda tvrtke od oglašavanja.

Zbog svega toga, jučer su cijene dionica pale u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a blago je porastao samo uslužni sektor, koji se smatra defanzivnim.

Tako su Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili najveći dnevni gubitak od 8. veljače.

Na nesigurnost ulagača ukazuje i skok VIX indeksa ‘straha‘ Čikaške burze opcija za 5,5 bodova, na 23,34 boda, najvišu razinu od polovice veljače. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,23 posto, na 6.952 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,70 posto, na 12.100 bodova, a pariški CAC 1,38 posto, na 5.167 bodova.