Aktualno
StoryEditor

Wall Street - S&P 500 porastao, Dow Jones pao

02. Svibanj 2018.

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks porastao, zahvaljujući nadi ulagača u pozitivan ishod trgovinskih pregovora između američke vlade i Kine te članica NAFTA-e, no trgovalo se oprezno jer mnoge kompanije upozoravaju na rast troškova poslovanja.

Dow Jones oslabio je 64 boda ili 0,27 posto, na 24.099 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,25 posto, na 2.654 boda, a Nasdaq indeks 0,91 posto, na 7.130 bodova.

U fokusu ulagača i dalje su poslovna izvješća kompanija, a većina njih objavljuje bolje rezultate nego što se očekivalo.

>>> Trgovinski spor: Njemačka sve jasnije pokazuje popustljivost SAD-u

Dosad je više od 50 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvješća, pri čemu ih je oko 80 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle više od 24 u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tri tjedna očekivali rast od 18,4 posto.

Radi se o najvećem skoku zarada u posljednjih sedam godina, zahvaljujući snažnom rastu globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

No, posljednjih dana tržište je izgubilo na zamahu jer mnoge kompanije upozoravaju da im rastu troškovi poslovanja kako zbog nedavnog uvođenja carina na aluminij i čelik, tako i zbog toga što su cijene nafte dosegnule najviše razine u četiri godine.

Osim što bi rast troškova polovanja mogao nagristi zarade kompanija u idućem razdoblju, ulagači se plaše da bi jačanje inflacije moglo navesti američku središnju banku Fed na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa.

>>> Iznenađenje: ESB odustaje od stezanja monetarne politike

 „Postoji određena razina strahovanja na tržištu. No, čini se da se nazire pozitivan ishod trgovinskih pregovora“, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Prije nekoliko tjedana tržište je bilo pod pritiskom trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine i prijetnjama uvođenjem carina, no posljednjih dana iz američke vlade stižu umirujući tonovi kako o razgovorima s kineskom stranom, tako i pregovorima između SAD-a i Kanade te Meksika, članicama Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Nada ulagača u pozitivan ishod tih pregovora podržala je jučer rast tržišta dionica.

06. svibanj 2024 07:27