Korona i biznis
20. svibanj 2018.

Wall Street suzdržan uslijed rasta cijena nafte i trgovinskih pregovora SAD-a i Kine

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica pale zbog rasta prinosa na američke obveznice i nesigurnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, dok su na europskim burzama indeksi porasli.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,5 posto, na 24.715 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,6 posto, na 2.712 bodova, a Nasdaq indeks 0,65 posto, na 7.354 boda.

>>>Na Wall Streetu trgovalo se oprezno zbog neizvjesnosti pregovora SAD-a i Kine

Ulagači na najvećoj svjetskoj burzi bili su prošloga tjedna suzdržani zbog neizvjesnosti u vezi ishoda trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine. Ako pregovori ne uspiju, za očekivati je uvođenje carina s obje strane, što bi, kažu analitičari, negativno utjecalo na oba gospodarstva.

Nakon drugog kruga pregovora, u petak su američki dužnosnici poručili da je Peking ponudio paket mjera kojim bi se američki trgovinski deficit s Kinom smanjio za otprilike 200 milijardi dolara godišnje.

Peking je to kasnije opovrgnuo i poručio samo da su razgovori bili konstruktivni.

„Mislim da svi čekaju kako će se rasplesti ti pregovori, a mnogi su oprezni i zbog cijena nafte”, kaže Oliver Pursche, strateg u tvrtki Bruderman Asset Management.

>>>Skok cijena nafte potaknuo Wall Street

Cijene su nafte, naime, porasle šesti tjedan zaredom i dosegnule nove najviše razine u tri i pol godine.

Rast cijena nafte, zajedno s jačanjem potrošnje Amerikanaca, mogao bi potaknuti jačanje inflacije, a to bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa, što ne ide u prilog tržištima dionica.

Zbog takvih očekivanja, prošloga su tjedna prinosi na američke državne obveznice dosegnuli najviše razine u sedam godina.

Tako su prinosi na referentne 10-godišnje obveznice dosegnuli 3,10 posto, najvišu razinu od 2011. godine, što ne ide u prilog tržištu dionica jer to povećava troškove zaduživanja kompanija i jer bi zbog viših prinosa dio ulagača mogao preusmjeriti svoja sredstva iz dionica u obveznice.

„Kako prinosi rastu, obveznice postaju veća konkurencija rizičnijoj imovini, posebice dionicama”, kaže Katie Nixon iz tvrtke Northern Trust.

>>> Wall Street oprezan nakon Trumpove odluke o Iranu

Dobri poslovni rezultati kompanija

S druge strane, podršku tržištima već tjednima pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija u sezoni objava koja se bliži kraju.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa dosad je objavila izvješća, pri čemu ih je oko 80 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle gotovo 26 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali rast od 18,4 posto.

>>> Cijene nafte rastu prema 76 dolara

To je najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, što se zahvaljuje snažnom rastu globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,7 posto, na 7.778 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,6 posto, na 13.077 bodova, a pariški CAC 1,3 posto, na 5.614 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, na 22.930 bodova, što je već osmi tjedan zaredom kako raste.