21. rujan 2017.

Walter Wolf nije se pojavio na ponovnom suđenju u Karlovcu

Unatoč obećanju putem medija i svog odvjetnika Ante Nobila da će se pojaviti na ponovljenom suđenju na Županijskom sudu u Karlovcu, Walter Wolf nije se pojavio na današnjem ročištu pred sutkinjom Sandom Janković.

Wolfow branitelj Nobilo kazao je da je s Wolfom bio dogovor da se sva pošta prema njemu adresira na Nobilov odvjetnički ured, što je Sud i učinio u kolovozu svojim pozivom Wolfu za današnje ročište, međutim, kako je Nobilo bio na godišnjem odmoru, poziv za Wolfa preuzeo je „tek 11. rujna, a što je bio prekratak rok“ da Wolf stigne organizirati si put iz Britanske Kolumbije u Kanadi da bi stigao na današnje ročište.

>>>Novi broj Lidera: Novi izum EU – Tko će imati uvid u svaki Vaš osobni i tvrtkin račun

Da podsjetimo, Walter Wolf je u prosincu 2008. godine pred sudskim vijećem kojim je predsjedao Ante Ujević osuđen na dvije i po godine zatvora nakon što je proglašen krivim za kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Konkretno, osuđen je zato što je kao vlasnik i predsjednik Nadzornog odbora Karlovačke industrije obuće KIO potaknuo tadašnjeg direkrora KIO-a Ivu Maglicu da proda poslovni prostor KIO-a u Valjevu u Srbiji za 20 tisuća eura, te da taj novac umjesto na račun KIO-a uplati na osobni devizini račun Waltera Wolfa u tadašnjoj HVB Splitskoj banci.

Dok je za ŽDO, pa sudeć po presudi i za Sud takav čin značio namjeru prisvajanja novca poduzeća, Wolf je putem svoje obrane tvrdio da je on osobno opunomoćio direktora Maglicu, koji je u međuvremenu umro, da s tih 20 tisuća eura podmiri dio duga radnicima KIO-a za neisplaćene plaće. Na takav potez odlučili su se, rečeno je tada, zato što je žiro-račun KIO-a tada već bio u milijunskoj blokadi, a KIO praktično već u stečaju, pa radnici taj novac nikad ne bi dobili.

Splitska banka još se 2007. godine bila na zahtjev Suda očitovala da ima evidentiranu uplatu 20 tisuća eura na Wolfov osobni devizini račun, ali da nema nikakav popis s navodnim imenima radnika KIO-a na koja bi, nakon konverzije u kune, bio doznačeni iznos s Wolfova računa i stvarno isplaćen, kako je za života u svojoj obrani tvrdio Ivo Maglica.

Međutim, u međuvremenu angažirani Anto Nobilo priložio je u žalbi Vrhovnom sudu niz uplatnica na iznose i imena radnika KIO-a navedena u popisu koji je Walter Wolf navodno još 10. lipnja 2003. godine bio poslao HVB Splitskoj banci i kojim je tražio konverziju sa svojih deviznih računa na svoje kunske račune i isplatu ukupno 813.632,62 kune.

Wolf je, ako se uistinu radi o vjerodostojnim dokumentima, tražio da HVB Splitska banka provede transakciju uplate s njegovog računa pri Deutsche Bank u Frankfurtu na račun Milana Čopića iz Beograda, kao i da se s Wolfova frankfurtskog računa u Cobadeff/Commerzbank uplati 1.500 eura na račun beogradskog odvjetnika Bojana Jankovića, navodnog posrednika u prodaji KIO-va lokala u Valjevu.

>>>Miodrag Šajatović: Koja će nas vlada napokon naučiti plivati odjevene i u cipelama

Pokažu li se Nobilovi iznenada “iskopani” dokazi točnima, a za koje tvrdi da ih je nabavio od Sindikata, pozicija Tomislava Morsana, stečajnog upravitelja KIO-a koji je u sudskom postupku nastupio kao svjedok, mogla bi biti prilično kompromitirana, s obzirom da je Nobilo tada bio obrazložio da su se sve te uplatnice nalazila u dokumentaciji stečajnog upravitelja Morsana.

Uvažavajući takvo obrazloženje Wolfove obrane, Vrhovni sud izrazio je sumnju u pravilnost utvrđenja činjenice od strane, u tom slučaju zavedenog suca Ujevića pri donošenju presude protiv Wolfa. Zbog toga je na današnju raspravu stigal i ovlaštena sudska vještakinja Ljerka Živković, no njen iskaz i nalaz čut će se tek na novoj raspravi zakazanoj za 24. listopada, do kada bi, obećao je Nobilo, Wolf trebao biti u mogućnosti organizirati si put i doći u Karlovac na ponovno suđenje, kako je i sam bio najavio.