16. svibanj 2017.

Waymo i Lyft udružili snage protiv Ubera

Alphabetov odjel poslovanja sa samovozećim automobilima Waymo postigao je dogovor s kompanijom za posredovanje u uslugama prijevoza Lyft o testiranju samovozeće tehnologije, objavile su kompanije. Waymo, koji je podružnica Alphabeta, krovne kompanije Googlea, i američka kompanija Lyft žele udružiti snage protiv kompanije za posredovanje u prijevozu putnika Uber, koja nastoji samostalno razviti samovozeće automobile.

- Veselimo se suradnji s Lyftom u istraživanju novih proizvoda i usluga povezanih sa samovozećim automobilima, koji će naše prometnice učiniti sigurnijima, a prijevoz pristupačnijim. Vizija i obveza Lyfta jest unaprjeđenje načina na koji će Waymova samovozeća tehnologija u velikim gradovima postati dostupna većem broju ljudi u više mjesta, kazao je glasnogovornik Waymoa za AFP.

>>>Provodi se kontrola Uberovih partnera-vozača

Glasnogovornica Lyfta potvrdila je partnerstvo za New York Times, koji je otkrio priču.

- Waymo trenutno posjeduje najbolju samovozeću tehnologiju i suradnja s njima će ubrzati našu zajedničku viziju unaprjeđenja življenja s najboljim svjetskim sustavom prijevoza, stoji u izjavi Lyfta.

Waymo i Uber se trenutno nalaze u pravnom sporu.

Naime, Waymo je u veljači podnio tužbu u kojoj tvrdi da je bivši menadžer Waymoa Anthony Levandowski ukrao povjerljive informacije prilikom napuštanja tvrtke, te potom sudjelovao u poduzetničkom pothvatu od kojeg je nastala kompanija za autonomna vozila Otto, koju je Uber prošle godine kupio za 700 milijuna dolara. U tužbi se navodi da je Levandowski ‘otuđio više od 14 tisuća visoko povjerljivih i vlasničkih datoteka‘ za vrijeme dok je bio zaposlenik Googlea.

- Vjerujemo kako su te radnje bile dio zajedničkog plana krađe poslovnih tajni i intelektualnog vlasništva, poručili su tada iz Waymoa. Većina velikih proizvođača automobila i nekoliko drugih tehnoloških tvrtki pojačalo je svoje napore zadnjih godina kada su u pitanju autonomna vozila, tvrdeći da će ovi sustavi eliminirati veliku većinu prometnih nesreća.

>>> Savjetnik ECJ-a svrstao Uber u sektor prijevoza, ‘zakočio poslovni uzlet kompanije’

Tehnološki div Apple je najnovija kompanija koja je dobila dozvolu za testiranje autonomnih vozila u Kaliforniji. Njemački proizvođač luksuznih vozila Daimler i proizvođač automobilske opreme Bosch ovog su mjeseca objavili planove o zajedničkim naporima u razvoju samovozećih automobila u nekoliko idućih godina. Američki proizvođač električnih automobila Tesla je također pojačao svoje napore, kao i neke kineske tehnološke tvrtke te najveći američki, azijski i europski proizvođači automobila.