Aktualno
StoryEditor

WinDays17 završio s brojnim pohvalama brojnih sudionika

29. Travanj 2017.

Završila je 17. po redu WinDays konferencija s ključnim porukama o važnosti digitalne transformacije i njezinom učinku na rast hrvatskog gospodarstva te o vrijednosti moderne tehnologije koje pospješuju rad tvrtki i organizacija.

Četverodnevna konferencija okupila sudionike iz poslovnog i IT svijeta te brojne stručne predavače.

Ovogodišnju konferenciju, prepoznatu kao mjesto predstavljanja novih tehnologija i trendova, posjetilo je više od 1700 sudionika. Ta brojka je na razini prošlogodišnje konferencije, pri čemu je na ovogodišnjim WinDaysima znatno porastao broj sudionika koji su sudjelovali i na poslovnom i na tehnološkom dijelu konferencije, gdje je održano preko 150 zanimljivih predavanja i panela.

Posljednja dva dana trajala je WinDays Technology konferencija tijekom koje su domaći i međunarodni IT stručnjaci predstavili novosti i trendove IT industrije, poput Dalibora Raičkovića, Damira Zelenića, Jensa Tinappa, Sandera Berkouwera, Bojana Hadžisejdića, Domagoja Pavlešića, Alena Delića, Gorana Medića, Leona Juranića i mnogih drugih.

>>>WinDays: Combis predstavlja relevantni portfelj, Cloud ekspertizu

Teme njihovih predavanja i diskusija bile su vezane za aktualnu problematiku sigurnosti informacijskih sustava, tehnologije otvorenog koda, kao i uz ostale tehnološke novitete.

Održano je više od 150 prezentacija, predavanja te nekoliko okruglih stolova.

Govorilo se o tome kako je tehnologija sastavni dio društva, organizacija i država, ona briše sve granice i čini svijet globalnim tržištem na kojem svi igrači imaju jednake šanse. Stoga se zaključuje da se sam proces digitalne transformacije događa s nama ili bez nas, ona utječe na budućnost i na konkurentnost svake tvrtke ili javne ustanove te je danas nužna promjena.

U tom procesu zaposlenici će morati naučiti nove vještine pa je poseban izazov promjena u kulturi rada, odnosno kako zaposlenike učiniti digitalno osviještenima. Kao jedan od glavnih izazova za promjene, istaknuta je niska razina digitalnih znanja i vještina u regiji u usporedbi s drugim razvijenim zemljama.

Tvrtke koje su se upustile u digitalnu transformaciju bilježe čak 100 milijuna dolara operativne dobiti više od ostalih, a prema istraživanjima Svjetskog ekonomskog foruma, društveni potencijal digitalne transformacije je ogroman te iznosi 100 trilijuna dolara.

>>>Počela 17. WinDays konferencija

Na konferenciji se imalo prilike čuti brojne domaće primjere tvrtki koje prolaze kroz digitalnu transformaciju – kroz razvoj softvera za poljoprivrednike, koji pomaže upravljati podacima i svakodnevnim operacijama, online tržnicu, aplikaciju koja pokazuje kako vremenski uvjeti utječu na prodaju proizvoda, nove načine internetskog i mobilnog bankarstva te dvostranu komunikaciju s korisnicima.

Vidjeli smo i kako digitalna transformacija može biti uspješna i u državnoj upravi prilikom prikupljanja i obrade podataka ili ideja od građana.

Predavači su ukazali kako je još uvijek izrazito mali broj kompanija koje su započele digitalnu transformaciju te je nužno da se kompanije i organizacije što prije uključe u ovaj proces.

To će povećati konkurentnost države, kao i njen razvoj. Država mora osigurati platformu za provođenje tih promjena, a isto tako su važne privatne inicijative – zadnjih nekoliko mjeseci imali smo priliku vidjeti nekoliko sjajnih STEM privatnih inicijativa, o kojima se govorilo i na Konferenciji.

Ključne teme konferencije bile su one o digitalnoj transformaciji, informacijskoj sigurnosti i nužnim promjenama u obrazovanju

Danas kompanije na raspolaganju imaju svu moguću tehnološku potporu, a na njima je da iskoriste taj potencijal. Microsoft ulaže veliki trud i u edukaciju svojih partnera, kako bi na osnovu toga bile što konkurentnije.

Promjene nisu nikada jednostavne i naša je kolektivna odgovornost koristiti najbolja rješenja današnjice u poslovanju i opskrbiti nove generacije pravim vještinama koje će stvoriti europsku i hrvatsku digitalnu transformaciju i bolju budućnost.

Zaključak ovogodišnje konferencije leži u tome da je obrazovanje ključ razvoja svakog društva, a obrazovne korjenite promjene su nužne i moraju krenuti već sutra. Sustav je inertan pa nam većina najkvalitetnijih studenata odlaze u inozemstvo, a oni koji ostaju nemaju dovoljno slobode i znanja za poduzetničke pothvate. Također, nužno je ljude usmjeravati prema inženjerskim zanimanjima i STEM vještinama.

-Ponosna sam što smo i ove godine pokazali da je WinDays konferencija mjesto gdje se govori o temama i pitanjima važnima za napredak kao i o opstanku organizacija i gospodarstva općenito. Tehnologija je sastavni dio naših života i omogućuje nam da razmišljamo i djelujemo globalno. Zato smo ove godine razgovarali o digitalnoj transformaciji koja je nužna za svaku tvrtku, organizaciju i instituciju koja želi uspjeti te o jako važnim rješenjima otvorenog koda i sigurnosti podataka. Naravno, puno smo govorili i o promjenama koje trebamo u obrazovnom sustavu te vještinama i znanjima koje su potrebne na današnjem tržištu rada. Vjerujem da su mnogi poslovnjaci, marketingaši i inženjeri s Konferencije ponijeli nova iskustva i znanja, kao i vrijedne poslovne kontakte te da su se dobro zabavili tijekom cijele Konferencije, rekla je Lejla Zukić- Krivdić, direktorica tvrtke Microsoft Hrvatska i Bosna i Hercegovina, povodom završetka konferencije.

WinDays17 konferencija završila je s brojnim pohvalama sudionika, a organizatori za samo nekoliko mjeseci kreću u pripreme iduće, WinDay18 konferencije.

 

26. travanj 2024 14:39