Aktualno
StoryEditor

World Energy Council - Slovenija na šestom, a Hrvatska na 33. mjestu

20. Listopad 2018.

Svjetsko energetsko vijeće (World Energy Council - WEC) objavilo je novi izvještaj World Energy Trilemma Index 2018. U ovogodišnjem izvještaju analiza se temeljila na balansu tri parametra uspješnosti - postizanje sigurnog i cjenovno dostupnog energetskog sustava koji je uz sve to i dugoročno održiv.

Ne čudi činjenica da je na prvom mjestu prema ovim kriterijima Danska, na drugom mjestu Švicarska te na trećem mjestu Švedska. Republika Hrvatska zauzela je 33. mjesto među 125 zemalja svijeta, s ocjenom i rejtingom BBB. Dva energetska projekta - LNG terminal na Krku i Jadransko-jonski plinovod (IAP) uzeta su u ovom slučaju kao pozitivni trendovi u Hrvatskoj, a kao najveći izazov navedeno je učinkovito toplinarstvo i proizvodnja u kogeneracijama.

[caption id="attachment_364672" align="alignnone" width="512"] The World Energy Trilemma Index 2018.[/caption]

>>> Ćorić: Energetski sektor može značajno doprinijeti razvoju Hrvatske

Dobri smo budući da je riječ o konkurenciji od 125 zemalja, ali ne bolji od susjeda. Slovenci koji su lani bili na desetom mjestu, popeli su se ove godine na visoko šesto mjesto s ukupnom ocjenom AAB. Zatim, Austrija je zauzela 11. mjesto, Italija 20., Mađarska 29., Makedonija 63., a Srbija 73. mjesto.

>>>Slaven Dobrović: LNG terminal dobrodošao i strateški projekt

Svjetsko energetsko vijeće osnovano je 1923. godine i globalni forum najvećih svjetskih stručnjaka koji raspravlja o trenutnim i budućim energetskim pitanjima te promoviraju štedljiv, stabilan i ekološki prihvatljiv sustav korištenja energije za ljudske potrebe. Njegova je misija promicanje održive opskrbe i korištenja energije za najveću dobrobit svih naroda. Ovlašteno je od strane Ujedinjenih Naroda i surađuje s preko 3000 organizacija u 90 zemalja svijeta.

21. travanj 2024 13:13