Aktualno
StoryEditor

WTO presudio da porezne olakšice koje su pogodovale Boeingu nisu ‘zabranjene subvencije‘

05. Rujan 2017.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) preinačila je presudu o američkoj državnoj pomoći proizvođaču zrakoplova Boeingu, ocijenivši da kompanija ipak nije dobila zabranjene subvencije za program najnovijeg mlaznog zrakoplova.

>>>Boeing ponovno posluje s dobiti

Američka savezna država Washington snizila je porez na dobit i doprinose kako bi potaknula Boeing da zrakoplove tipa 777X proizvodi na njezinom teritoriju, čime je ciljano blokiran uvoz, presudio je prošle godine panel WTO-a.

U ponedjeljak su suci žalbenog tijela WTO-a zaključili da porezne olakšice nisu eksplicitno ciljale na trgovinu, čime je poništen njihov status "zabranjenih" subvencija, najozbiljnijeg oblika zabranjene državne pomoći.

Zabranjene subvencije predstavljaju oblik državne pomoći kojim se po mišljenju 164 članice WTO-a iznimno teško narušava ravnopravno tržišno natjecanje pa ih WTO automatski zabranjuje.

Da bi ishodile takvu zabranu, zemlje-tužiteljice moraju dokazati da je sporni oblik pomoći kompaniji ili privrednoj grani povezan s obvezujućim zahtjevom poticanja izvoza odnosno smanjenja uvoza.

WTO-ovo žalbeno tijelo nije razmatralo spadaju li porezne olakšice za Boeingov program 777Xu u zastupljeniju grupu subvencija koje ne zahtijevaju nužno mjere poput zabrana, budući da Europska unija nije pripremila rezervne argumente kako bi osigurala pobjedu u sporu s dalekosežnim posljedicama.

>>>Airbus prodao Kini 140 zrakoplova vrijednih gotovo 23 milijarde dolara

Bruxelles bi ipak mogao upotrijebiti dokaze iz aktualnog slučaja za širenje prihvaćene tužbe protiv ranijih verzija istih američkih subvencija, napominje Reuters. To znači da se unatoč porazu EU-a u netom završenoj bitci 13-godišnji pravni rat nastavlja.

Iz Boeinga optužuju Airbus da su se okomili na program 777X kako bi prikrili neuspjeh u korekciji spornih kredita europskih vlada.

Iz Airbusa ističu da su zbog poreznih olakšica Boeingu izgubili 100 milijardi dolara prihoda, pozivajući ponovo na pregovore kako bi se spor dokončao.

26. travanj 2024 09:59