Aktualno
StoryEditor

WTO: Svijet svjedoči prvim potezima prema globalnom trgovinskom ratu

28. Ožujak 2018.

Pravi trgovinski rat Kine i Sjedinjenih Država ozbiljno bi utjecao na svjetsko gospodarstvo, upozorio je u srijedu čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u razgovoru za britanske medije.

WTO se suočava s razdobljem koje spada među najteže u njegovoj 23-godišnjoj povijesti, upozorio je izvršni direktor WTO-a Roberto Azevedo u BBC-jevoj emisiji HardTalk.

- Možda nije najteže ali svakako jest među najtežima, naglasio je.

Globalni trgovinski rat još nije pokrenut ali svijet "svjedoči prvim potezima u tom smjeru", kazao je čelnik međunarodne trgovinske organizacije.

>>>Wall Street potonuo više od 2 posto, prijeti trgovinski rat

Prijeti opasnost da svjetski gospodarski rast jako naglo uspori, naglasio je izvršni direktor WTO-a, dodajući da će razmjeri štete i tempo rasta ovisit će o razmjerima trgovinskog rata.

Njegova izjava nadovezala se na najavu SAD-a da će uvesti carine na kineske proizvode u vrijednosti 60 milijardi dolara i na poruku Pekinga da se ne boji trgovinskog rata iako drži da bi se pregovori trebali nastaviti.

>>>‘Povijesni trenutak’: SAD i Južna Koreja postigle dogovor o slobodnoj trgovini 

SAD je u međuvremenu izrazio "oprezan optimizam" da bi dva ekonomska diva ipak mogla postići dogovor o spornim trgovinskim pitanjima, napominje BBC.

Washington je početkom mjeseca najavio i carine na uvoz čelika i aluminija iz pojedinih zemalja, uključujući i Kinu.

- Jedna je stvar budu li one ograničene samo na čelik i aluminij, a nešto sasvim drugo budu li obuhvatile stotine i tusuće proizvoda. Drugačiji će biti i utjecaj (na gospodarstvo), istaknuo je čelnik WTO-a.

U svakom slučaju, nema dvojbe da je trgovinski sukob "veliki problem", zaključio je.

19. travanj 2024 22:14