Aktualno
StoryEditor

Xetra: Zagrebačka burza započela trgovanje na novom sustavu

10. Srpanj 2017.

Zagrebačka burza objavila je u ponedjeljak kako je započela trgovanje na novom trgovinskom sustavu Xetra, zbog čije upotrebe su promijenjeni i simboli trgovinskih instrumenata, kao i vrijeme trgovanja.

>>>‘Bečka škola’: ZSE prelazi na Xetru

Trgovinski sustav Xetra sustav je Deutsche Boerse, za koji je Bečka burza distributer i operater za ovaj dio Europe. Uz Zagrebačku i Bečku, trgovinski sustav Xetra te druge usluge Bečke burze koristi se još i primjerice na Ljubljanskoj burzi, u vlasništvu Zagrebačke burze, koja s Bečkom burzom surađuje na području distribucije podataka još od 2014. godine, navodi se u priopćenju.

- Ovaj novi vid suradnje s Bečkom burzom kroz trgovinski sustav Xetra u skladu je s dugoročnim ciljevima Zagrebačke burze, a to su promocija i povećanje vidljivosti domaćeg i regionalnog tržišta kapitala te olakšavanje pristupa stranim ulagateljima, Širenje i internacionalizacija baze ulagatelja nešto je čemu težimo i nadamo se kako će ova suradnja imati pozitivne učinke na likvidnost, jedan od naših najvećih izazova, poručila je u priopćenju predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić.

Skraćeni i pojednostavljeni trgovinski instrumenti

S prvim danom trgovanja na novom sustavu, došlo je do promjene simbola trgovinskih instrumenata, koji su skraćeni i pojednostavljeni. Također, promijenjeno je i trgovinsko vrijeme na način da dražba otvaranja traje od 9 do 9,30 sati, a kontinuirana trgovina odvija se od 9,30 do 16,00 sati, navode sa Zagrebačke burze.

Prvi dan rada na trgovinskoj platformi Xetra na Zagrebačkoj burzi bio je u petak, 7. srpnja, koji je započeo s produženim trajanjem dražbe otvaranja, kako bi članovima bilo omogućeno dostatno vrijeme za unos naloga u trgovinski sustav, te skraćenim trajanjem kontinuirane trgovine, do 14,15 sati, i to radi naknadne provjere rada potpornih sustava na strani članova te pripreme za drugi dan trgovanja, ponedjeljak, 10. srpnja.

05. svibanj 2024 05:37