Korona i biznis
22. kolovoz 2018.

Xiaomi nezadrživo raste - u drugom kvartalu ostvario 68 posto veće prihode

Još jedan dokaz da se kineski uspon u potrošačkoj elektronici teško može zaustaviti usprkos svesrdnom američkom trudu, dolazi iz Xiaomija, trećeg kineskog proizvođača mobitela u pet najvećih na svijetu.

Drugi kvartal ove godine donio je porast prihoda od 68 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, izvijestili su iz kompanije, pri čemu su mobiteli, koji donose dvije trećine ukupnih prihoda, rasli 59 posto.

>>>Na tržištu novih 5 Xiaomi pametnih telefona

Jednako tako, broj prodanih uređaja dosegnuo je 32 milijuna u proljetnom periodu, što je porast od 44 posto uspoređeno s drugim kvartalom prošle godine. Kako su objasnili u kompaniji, rast najviše duguju širenju na strana tržišta i snažnijem ulasku u segment skupljih uređaja na matičnom tržištu, a prihodi izvana sada čine više od trećine ukupne prodaje, odnosno 150 posto više od istog kvartala prošle godine.

>>>Prodaja pametnih telefona lani pala prvi put od 2007.

Osnivač i šef kompanije Lei Jun rekao je da će Xiaomi nastaviti prodor na tržište skupljih uređaja, ali i fokusirati se na proširivanje ponude ‘Internet stvari‘ uređaja i internetskih usluga. Proizvodi poput televizora i prijenosnih računala tkđ. bilježe golem rast u ukupnim prihodima kompanije i u posljednjem kvartalu su se više nego udvostručili (pametni televizori su, primjerice, skočili 350 posto).