Aktualno
StoryEditor

Yellen: Ne očekujem novu financijsku krizu ‘za naših života‘

28. Lipanj 2017.

Janet Yellen, predsjednica Vijeća guvernera Sustava federalnih rezervi SAD-a, izjavila je u utorak kako ne vjeruje da će postojati još jedna financijska kriza barem dok je ona živa, ​​uglavnom zahvaljujući reformama bankarskog sustava nakon financijske krize iz 2007.-2009. godine.

- Mogu li reći da više nikad neće biti još jedna financijska kriza? Postavila je pitanje Yellen, na intervjuu u Londonu.

- To bi vjerojatno bilo pretjerivanje, ali mislim da smo puno sigurniji i nadam se da neće biti nove krize u našem životnom vijeku te ne vjerujem da će je biti, rekla je.

>>>Trump nije isključio mogućnost ponovnog imenovanja Yellen na čelno mjesto Feda

Američki predsjednik Donald Trump je tijekom svoje izborne kampanje izjavio kako će smanjiti bankarsku regulaciju.

Ministarstvo financija SAD-a, ranije ovog mjeseca, predložilo je ublažavanje ograničenja s kojima se velike banke suočavaju u svojim poslovima trgovanja.

Yellen je odbila komentirati svoju vezu s Trumpom, ali je rekla da ima dobar radni odnos s ministrom financija Stevenom Mnuchinom. Također je ponovila svoje stajalište da će američka središnja banka samo postupno nastaviti povisivati ​​kamate.

- Smatramo da će biti prikladno za postizanje naših ciljeva da se kamatne stope postupno povećaju na razinu koja će vjerojatno ostati prilično niska, iako postoje neizvjesnosti, da ostane nizak po povijesnim standardima na dugo vrijeme, rekla je.

>>>Yellen osnažila dolar, Le Pen euro

Kazala je kako će se zalihe obveznica, koje je Fed prikupio kako bi pomogao gospodarstvu SAD-a kroz krizu, smanjivati "postupno i predvidljivo".

Na pitanje od strane publike o procjeni cijena dionica, Yellen je rekla da po "standardnim mjerenjima, neke procjene vrijednosti imovine izgledaju visoko, ali tu nema nikakve sigurnosti."

 

07. svibanj 2024 10:06