Aktualno
StoryEditor

Yellen osnažila dolar, Le Pen euro

05. Ožujak 2017.

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta ojačao četvrti tjedan zaredom. Uspon dolara prema košarici valuta četvrti tjedan zaredom zahvaljuje se signalima mnogih dužnosnika Feda, među kojima i predsjednice Janet Yellen, da je povećanje kamata moguće već ovoga mjeseca jer se rast gospodarstva ubrzava, dok inflacija jača.

>>> Fed spreman povećati kamatne stope sredinom mjeseca

Tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio je prošloga tjedna 1,6 posto, na 113,95 jena. U odnosu, pak, na europsku valutu, dolar je oslabio, pa je cijena eura porasla 0,5 posto, na 1,0620 dolara. Unatoč padu prema euru, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna ojačao oko 0,5 posto.

- Povećanje kamata u ožujku vrlo je izvjesno. Financijski uvjeti podržavaju podizanje kamata, a prije je Fed bio na udaru kritika da nije povećavao kamate kada su uvjeti pružali podršku za to, kaže Quincy Krosby, strateg u tvrtki Prudential Financial.I dok je prema većini najvažnijih svjetskih valuta dolar prošloga tjedna ojačao, prema euru je oslabio. Uspon eura ponajviše se zahvaljuje razvoju političke situacije u Francuskoj uoči predsjedničkih izbora u drugoj polovici travnja. Ulagači su, naime, ponešto odahnuli jer posljednje ankete pokazuju da se smanjuje prednost Marine Le Pen, liderice krajnje desnice koja zagovara referendum o izlasku Francuske iz Europske unije.

>>> Danas će se pokazati je li skandal politički ‘pokopao‘ Francois Fillona

20. travanj 2024 09:42