Aktualno
StoryEditor

Z. Marić: Hrvatska iza Švedske i u rukometu i po efikasnosti ubiranja PDV-a

26. Siječanj 2018.

Hrvatska u smislu efikasnosti ubiranja PDV-a stoji na samom vrhu uz Švedsku i to je sigurno jedna pohvala Poreznoj upravi, rekao je ministar financija Zdravko Marić na prvoj Poreznoj konferenciji - Porezna politika u ulozi razvoja gospodarstva, u organizaciji zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i tvrtke Deloitte Hrvatska.

>>>Z. Marić: Vlada će skrbiti za očuvanje proizvodnje i radnih mjesta u sisačkoj rafineriji

- Evo Švedska uđe u polufinale Europskog prvenstva u rukometu, a mi ne,  i tu malo kaskamo za njima, ali smo drugi u rangu i to je sigurno jedna pohvala Poreznoj upravi. Želimo napraviti da sustav funkcionira, da efikasnost ubiranja poreza bude na najvišim mogućim razinama, ne samo iz perspektive da moramo pokrpati neke rupe u proračunu nego i zbog zaštite urednih platiša i poreznih obveznika, rekao je Marić.

Porezno rasterećenje

Marić je istaknuo da su uz situaciju dosta izazovnu za javne financije, ipak pronašli i određenog prostora kako bi odmah krenuli i s poreznim rasterećenjem.

- To je bila naša vrlo jasna poruka. Kada kalkulirate s poreznim rasterećenjem, jednim statičkim pristupom, ako smanjujete porezne stope, mijenjate porezna razdoblja, umanjujete ukupno porezno opterećenje tu statički promatrano gubite proračunske prihode, rekao je Marić i dodao da treba uzeti u obzir i dinamičku kategoriju, a to je da će porezno rasterećenje potaknuti investicijsku aktivnost, potrošnju, zapošljavanje i općenito gospodarski rast.

Osvrnuvši se na porez na dobit, kojeg je osobno okarakterizirao kao najveću mjeru koju su poduzeli, koja je bila izravna poruka i signal poduzetnicima i mjera da se smanji porezno opterećenje, rekao je da su prošle godine zabilježili 15 posto više prihoda od poreza na dobit u odnosu na originalna očekivanja.

- Što se tiče ukupnog poreznog sustava za 2017. godinu, uprihodovali smo poreznih prihoda gotovo 88 milijardi kuna, od toga je najznačajniji prihod od poreza na dodanu vrijednost, oko 48 milijardi, dakle preko 50 posto naših prihoda odlazi na porez na dodanu vrijednost, istaknuo je Marić te dodao da su prihodi od poreza na dohodak danas ostali negdje na razini oko 12 milijardi kuna, porez na dobit na negdje 8,3 i svi ostali porezi na 3 i nešto milijarde kuna.

>>>Marić: Ostvaren najbolji proračunski rezultat u posljednjih 15 godina; suficit 35 milijuna kuna

Marić je istaknuo i da je ključ izazova održivog gospodarskog rasta u potencijalu hrvatskog gospodarstva te da je hrvatski potencijalni rast danas niži od stvarnoga i da je potrebno poboljšati uvjete poslovanja.

Paušalno oporezivanje

- Prema našim brojkama, u ovom trenutku imamo oko 27 tisuća obveznika koji su u sustavu paušalnoga oporezivanja. Zadnjim izmjenama koje smo napravili, učinili samo da u sustav paušalnoga oporezivanja mogu ići svi jer prije trgovci i ugostitelji nisu mogli biti u tom sustavu. Prema našim procjenama još nekih 30-35 tisuća poreznih obveznika, mahom obrtnika, ima mogućnost ući u sustav paušalnoga oporezivanja, rekao je Marić te ih pozvao da razmotre tu mogućnost, koja je puno jednostavnija i jeftinija.

Dalić: Cilj je da imamo porezni sustav koji se provodi na jednostavan i fer način

Na konferenciji je uz Marića, sudjelovala i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

- Ono što je naš cilj, ne samo nas članova Vlade i cjelokupnog gospodarstva jest da imamo djelotvoran porezni sustav, da imamo porezni sustav koji se provodi na jednostavan i fer način. To u današnje vrijeme u kojem se sve brzo mijenja , nije jednostavno. Tehnološke promjene donose nove proizvode, nove usluge te načine kako primjenjivati porezni sustav na te nove proizvode i usluge. Isto tako, postavljaju pred sve nas jedno od najtežih pitanja, a to je kako se brzo prilagođavati svim tim promjenama da sam porezni sustav ne postane prepreka i razvoju gospodarstva i usvajanju novih znanja, vještina i tehnologija, rekla je Dalić.

[caption id="attachment_318218" align="aligncenter" width="750"] Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Istaknula je i da je ova konferencija otvorila ne samo jedno bitno porezno pitanje nego i jednu od najznačajnijih područja za razvoj gospodarstva u sljedećem razdoblju,  a to je kako i na koji način upravljati poreznim sustavom da ne predstavlja prepreku tehnološkom razvoju i prepreku stvaranju novih poduzeća, a istovremeno djelotvorno prepoznaje i nove porezne baze i nove proizvode te da isto tako koristi tu tehnologiju kao instrument što boljeg i kvalitetnijeg ubiranja poreza.

25. travanj 2024 12:48