22. ožujak 2018.

Z. Marić: Mijenjamo mehanizme blokade računa, radimo na mjerama za pomoć ovršenima i vjerovnicima

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u četvrtak da se, kada je riječ o ovršenim građanima, radi na setu mjera koji će pomoći ovršenima, ali i vjerovnicima, ali koji će promijeniti i aktualne mehanizme blokade računa.

Marić je uoči sjednice Vlade kazao da je Vlada prepoznala problem ovršenih i blokiranih koji će nastojati riješiti kroz set mjera, a istovremeno i prevenirati da takvi pojavni oblici ponovno nastanu. Na tome rade ministarstva financija i pravosuđa.

>>>Pravda za sve: Želite li saznati tko vas je blokirao, tražite usmenu informaciju

"Smatramo da ništa nije nastalo preko noći, tako da znamo da je blokiranima žurno da se te mjere donesu, ali pokušavamo naći set mjera", kazao je Marić, dodavši kako se rade određene zakonske promjene koje bi eliminirale ovakve pojave u budućnosti", kazao je Marić.

Prema podacima Financijske agencije (Fine), na kraju siječnja blokirane je račune imalo 324.959 građana, a njihov dug iznosio je 42,96 milijardi kuna.

>>>Bošnjaković: Nacrt novog Ovršnog zakona ušao u intenzivniju, dinamičniju fazu

U prvom paketu mjera je jednokratni otpis dugova koji bi učinila država u odnosu na svoja potraživanja. Drugi paket također se odnosi na jednokratni otpis, ali dugova koji se ne odnose prema državi, nego na teleoperatere, kartičare, komunalce i sl., a njima bi država za taj otpis osigurala neke poticajne mjere. Dakle u slučaju da oni otpišu dio duga blokiranima, umanjila bi im se porezna osnovica.

Problem je kompleksan jer, pojasnio je Marić,  hrvatski pravni sustav i zakonodavni okvir trebaju jednako tretirati i štititi ne samo dužnike nego i vjerovnike, te da se mora voditi i briga o hrvatskim građanima koji uredno podmiruju sve svoje obveze.

Ukupni dug preko 42 milijarde kuna

Na pitanje je li istina da samo 15-ak tisuća građana ima dug prema državi, a da je sve ostalo na razini banaka i telekoma, Marić je naveo da kada se govori o ukupnom dugu od preko 42 milijarde kuna, plus kamate od preko 21 milijardu kuna, da je najveći dio ljudi ovršen i blokiran u manjim iznosima.

>>>Predstavnici javnih bilježnika spremni za poboljšanje ovršnog sustava i položaja blokiranih

"Ispod pet tisuća kuna je nešto više 78 tisuća građana, najveći dio toga otpada na teleoperatere, država tu ima relativno i apsolutno manji iznos. Naša intencija i set mjera je da država bude predvodnik, ali moramo napravit stimulativne mjere i za vjerovnike", kazao je Marić, izrazivši nadu da će državni primjer otpusta dugova slijediti i ostali jer će ovršeni ostati u problemu ako država otpusti dio duga, a ostali ne.

Vlada isto tako radi i na promjeni mehanizma blokade. Marić ističe da se radi na setu mjera koji će mehanizme blokada promijeniti, odnosno učiniti ih efikasnijim, a u isto vrijeme prevenirati da do povećanja broja blokiranih i iznosa blokada ne dođe u budućnosti.

>>>Zdravko Marić najavio ispunjenje obećanja, oprost duga blokiranih (2017.)

Jutarnji list je u četvrtak objavio kako je u prvom paketu mjera jednokratni otpis dugova koji bi učinila država u odnosu na svoja potraživanja. Drugi paket također se odnosi na jednokratni otpis, ali dugova koji se ne odnose prema državi, nego na teleoperatere, kartičare, komunalce i sl., a njima bi država za taj otpis osigurala neke poticajne mjere. Dakle u slučaju da oni otpišu dio duga blokiranima, umanjila bi im se porezna osnovica.

>>>Plenković najavio mjere za pomoć blokiranima, planira se otpis dugova

Treća mjera odnosi se na jednostavni, odnosno ubrzani postupak stečaja potrošača. U tom slučaju uvjet za takav postupak bio bi dug čija glavnica ne prelazi 20.000 kuna , te da blokada traje dulje od tri godine.