11. siječanj 2018.

Z. Marić o jamstvu Uljaniku: Moramo dobiti suglasnost EU za plan restrukturiranja

Jamstvo Uljanik brodogradilištu, koje bi Vlada u četvrtak trebala odobriti, ima uvjetnu odredbu, odnosno za njega se mora dobiti suglasnost EU za plan restrukturiranja te kompanije, rekao je ministar financija Zdravko Marić prije sjednice Vlade.

Vlada bi u četvrtak trebala dati državno jamstvo u korist Hrvatske poštanske banke i/ili drugih poslovnih banaka za kreditno zaduženje Uljanika radi provedbe sanacije i financijske konsolidacije.

Na upit novinara uoči sjednice Vlade je li pametno davati jamstva na teret poreznih obveznika, Marić je odvratio da se gleda na održavanje proizvodnje i radnih mjesta.

>>>Živi zid ispred Uljanika upozorio na ‘propast giganta koji zapošljava tisuću ljudi’

"No, samo jamstvo ima jednu uvjetnu odredbu, a to je da i prema pravilima o državnim potporama i direktivi i regulativama EU, moramo dobiti suglasnost EU za plan restrukturiranja, odnosno na smjernice koje smo napravili. Tu suglasnost još nismo dobili", istaknuo je Marić.

Rekao je kako očekuje odgovor iz Bruxellesa do kraja siječnja, ali da mu je teško to prejudicirati te je potvrdio da se bez odluke iz Bruxellesa novac prema Uljaniku ne može transferirati.

Na konstataciju novinara kako Uljanik sljedeći mjesec ima Skupštinu Marić je kazao: "Naravno da se na tome radi, da se sve napravi kako treba i na vrijeme. No okolnosti su takve kakve jesu. Ova Vlada je dobila jedan izazovan zadatak, jer proteklih godina nisu stvari napravljene onako kako je bilo originalno predviđeno, sada smo u takvoj situaciji. Rekao je i da Uljanik grupa, zajedno s 3. majem ima više od 4.000 ljudi, a sa dobavljačima i više.

>>>Na izvanrednoj skupštini Uljanika odlučit će se o dokapitalizaciji i dioničarima

Pulski Uljanik ranije ovoga tjedna objavio je poziv za izvanrednu skupštinu, koja će se održati 16. veljače, a na kojoj dioničari trebaju odlučiti o povećanju temeljnog kapitala društva za najviše 302,22 milijuna kuna, bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje. Povećanje temeljnog kapitala provelo bi se uplatom u novcu izdavanjem najmanje 6 milijuna do najviše 10,07 milijuna novih redovnih dionica na ime, pojedinačne nominalne vrijednosti 30 kuna.

Dioničare Uljanika na skupštini će Uprava izvijestiti o financijskom stanju društva, postupku sanacije Uljanik Brodogradilišta i postupku odabira strateškog partnera društva.

Uljanik Grupa je krajem studenog najavila upućivanje poziva strateškim partnerima na uključivanje u investicijske programe, a vezano uz budući program restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta.

Kompanija je dosad zaprimila dva pisma namjere potencijalnih strateških partnera za sudjelovanje u procesu restrukturiranja i diversifikacije Uljanik Brodogradilišta - tvrtke Kermas energija iz Zagreba te Palumbo Grupe iz talijanskog Napulja.

>>>Napuljski Palumbo Group želi sudjelovati u restrukturiranju Uljanika

Inače, o zahtjevu Uljanika za sudjelovanjem države u procesu sanacije i restrukturiranja i pokretanju tog postupka službeno je obaviještena Europska komisija, jer je u tom procesu potrebna suglasnost Komisije. To uključuje izradu programa restrukturiranja kroz koji će se naći strateški partner koji će zajedno s državom, kao jednim partnerom u tom procesu, sudjelovati u provođenju tog programa restrukturiranja.  U tom smislu Uljanik je zatražio državno jamstvo, koje može biti odobreno samo u slučaju odobrenja Europske komisije, a po njegovu odobravanju u roku šest mjeseci Uljanik je dužan izraditi program restrukturiranja i pronaći strateškog partnera.