12. prosinac 2018.

Z. Stanković o dionici Atlantica: Ako ste prodali, žalit ćete, ako ste kupili, pogodili ste

Dionice Atlantic grupe imale su najveći rast cijene ove godine, za što su u srijedu dobili nagradu Zagrebačke burze. Tom je prilikom Zoran Stanković, potpredsjednik Atlantic Grupe za financije izjavio kako je unatoč izvrsnim rezultatima, ova godina bila poprilično izazovna za njih.

- No, bez obzira na to, prije nekoliko dana, vrijednost naše dionice probila je povijesni rekord. Još jednu godinu u nizu ostvarit ćemo najavljena očekivanja i očekujemo rast u 2019. godini i posebno nas veseli da će većina naših brendova povećati svoje udjele na domaćem i stranim tržištima. Vjerujem da će oni koji su prodavali dionice po sadašnjim vrijednostima žaliti, a oni koji su kupili da će biti zadovoljni – rekao je Stanković.

Marko Čižmek, član Uprave Valamar Riviere rekao je kako bi se rado zamijenio s Atlanticom za nagradu za najveći porast cijene. Našalio se na svoj račun rekavši da je došao (fizički) na Zagrebačku burzu kupiti dionice, nakon čega je zamoljen da ode. To je dokaz, rekao je Čižmek, da treba raditi na edukaciji svih sudionika tržišta, kako izdavatelja tako i malih ulagača.

Za rast od 5 posto potrebno je 50 milijardi kuna investicija

Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva istaknuo je kako uspjeh respektabilnih kompanija daje signal ostalima da je Hrvatska stabilizirala svoje gospodarstvo.

- Uspjeh respektabilnih kompanija daje signal i da živimo u stabilnom društvu. Vjerujemo da će kreditni rejting porasti u investicijski što će donijeti novi zamah rastu. Ove ćemo godine imati preko dvije milijarde eura stranih investicija! Treba nam rast od 5 posto i više, što znači da nam trebaju investicije od 50 milijardi kuna godišnje, a ne 15 milijardi kao do sada – rekao je Antonić.

PWC je ove godine odlučio dodijeliti posebnu nagradu kompaniji koja je najviše pridonijela građenju povjerenja javnosti. Slična praksa postoji i na Londonskoj burzi. Nagradu je osvojila solinska kompanija AD Plastik. Čelni čovjek Tvrtke Marinko Došen rekao je kako su uložili velike napore u izvještavanju investicijske javnosti i ova nagrada potvrđuje da su na dobrom putu u svome radu.