Aktualno
StoryEditor

Za inovativnu poduzetničku ideju Bjelovar nudi 100 tisuća kuna

21. Veljača 2018.

[embed]https://youtu.be/AJQCMhRYZyc[/embed]

Gradonačelnik Dario Hrebak i njegov zamjenik Igor Brajdić u utorak su na konferenciji za novinare u maloj gradskoj vijećnici predstavili natječaj za najbolji startup pod nazivom ‘Bjelovar startup 2018.‘, koji za inovativnu i jedinstvenu poduzetničku ideju nudi nagradu od 100.000 kuna.

Za sve koji se prijave važan će biti opis i vizija projekta. Ocjenjivat će se, među ostalim, originalnost, postojanje konkurencije, brzina realizacije, kao i utjecaj na lokalno gospodarstvo. Najbolje ideje ocjenjivat će prosudbeno povjerenstvo čiji su članovi prisustvovali konferenciji za novinare, a čine ga renomirani hrvatski stručnjaci na polju poduzetništva: Vladimir Ferdelji (HUM-CROMA), Saša Cvetojević (CRANE), Hrvoje Prpić (CRANE), Davorin Štetner (CRANE), Tajana Kesić Šapić (HGK), Danijela Sokolić (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci), Zrinka Puharić (Veleučilište u Bjelovaru), Vedran Vujčić (Zagrebačka Banka), Igor Topljak (Erste &Steiermarkische bank), Esad Čolaković (HUM-CROMA).

>>>Bjelovar: Gradonačelnik Dario Hrebak želi grad učiniti ‘geotermalnom baterijom Hrvatske’

Uz glavnu nagradu od 100.000 kuna Hrvatsko udruženje menadžera (HUM- CROMA), osigurat će i stipendiju za pohađanje CROMA EDUcare mini MBA programa, čija je vrijednost 22.500 kuna. Također, za tri startupa koji budu u završnici natječaja HUM-CROMA i Poslovni anđeli – CRANE osigurat će besplatno mentoriranje u prvoj godini poslovanja.

Nagrada za najbolji startup, samo je jedna od trinaest mjera za poduzetnike koje je Grad Bjelovar donio u 2018. godini, a kojoj je cilj pomoći poduzetnicima u poslovanju. Gradonačelnik Hrebak tom je prilikom istaknuo kako Grad Bjelovar novim mjerama u gospodarstvu želi potaknuti i gospodarski razvoj Bjelovara, podignuti životni standard građana, povećati zaposlenost i učiniti Bjelovar modernim i atraktivnim gradom za ulaganje, rast i razvoj.

- O pobjedniku će odlučiti tim vrhunskih stručnjaka s različitih područja djelovanja. Na natječaj se mogu javiti građani iz cijele Hrvatske, ali središte tvrtke mora biti u Gradu Bjelovaru. Nezaposlenost u našem gradu je pala, ali nažalost zaposlenost gotovo da ne raste, stoga je ovaj projekt još jedna, u nizu aktivnosti Grada, usmjerenih ka povećanju zaposlenosti. Iznos novca predviđen za ulaganje u gospodarstvo i rast investicija, nikada nije bio veći. Želimo biti prijatelji s investitorima te pozivam sve zainteresirane da se jave u što većem broju jer pametna ideja u Gradu Bjelovaru vrijedi više. Potrebno je mijenjati paradigmu u našem društvu. Ne možemo svi raditi u ministarstvima, gradskim upravama, županijama, mora se netko baviti i poduzetništvom jer ono stvara nove dodane vrijednosti, rekao je Hrebak.

>>>Hrebak: Dobiti novac iz EU fondova nije lako, ali Bjelovar će ove godine povući 30 milijuna kuna

Sudionici konferencije za novinare pohvalili su projekt Grada Bjelovara.

-U Hrvatskoj imamo dosta pravila koja ne idu na ruku poduzetnicima, ali ova inicijativa je dokaz da se može i na lokalnoj razini raditi. Ovo što Grad Bjelovar radi za poduzetništvo je primjer drugima kako treba raditi, rekao je Davorin Štetner (CRANE).

- Vrijednost ovoga nije samo u novcu, nego da svi ovdje institucije i pojedinci želimo da projekt uspije, da pomognemo i mentorski, savjetovanjem, umrežavanjem, rekao je Esad Čolaković (HUM-CROMA).

Grad Bjelovar je ovdje osmislio izvrsnu platformu i volio bih vidjeti da drugi gradovi u Hrvatskoj osmisle slične projekte ili se priključe ovome, objašnjava  Čolaković.

-Netko će reći da 100.000 kuna nije puno za biznis. Puno je! To je velik novac, koji se može dobro iskoristiti i ako to napravi ima materijala za bar šest mjeseci rada, a ako u tih šest mjeseci ne možeš stvoriti samoodrživu tvrtku s dva do tri zaposlena, onda je plan bio loš, smatra Saša Cvetojević (CRANE).

>>>Startup Mirana Pavića među tri najinovativnija digitalna proizvoda u Americi

Grad Bjelovar daje primjer kako lokalne uprave mogu raditi brže od države, smatra Hrvoje Prpić (CRANE).

- Iako država ne radi kako treba, gradovi mogu napraviti okruženje da ljudi žive bolje, a ne da čekamo samu državu da nešto postigne. Ova nagrada od 100.000 kuna je u iznosu najvećih nagrada u Hrvatskoj, koju i veliki centri u regiji imaju. Također, ovaj žiri je vrlo respektabilan, na razini grada od milijun ili dva stanovnika, napominje Prpić.

Natječaj traje od 1. ožujka do 1. travnja 2018., a svi zainteresirani se mogu prijaviti putem ispunjenih obrazaca, koje mogu pronaći na internetskim stranicama Grada Bjelovara, te ih poslati direktorici Tehnološkog parka Bjelovar Ivani Jurković Piščević na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=AJQCMhRYZyc&list=PLYDivnAb1ccfizZkc4rSGEqaALMuAcK1S[/embed]

20. travanj 2024 08:37