Aktualno
StoryEditor

Za izgradnju i rekonstrukciju cesta iz Programa ruralnog razvoja dodijeljeno 647.5 milijuna kuna

08. Veljača 2018.

Ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić potpisala je u četvrtak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave ugovore o izgradnji novih i rekonstrukciji postojećih nerazvrstanih cesta iz Programa ruralnog razvoja, a ukupna vrijednost dodijeljenih potpora za 213 projekta je 647,5 milijuna kuna.

Odobrena sredstva odlaze u 20 županija, a namijenjena su gradnji novih, odnosno rekonstrukciji postojećih nerazvrstanih cesta u naseljima s najviše 5.000 stanovnika. Intenzitet javne potpore po projektu iznosi do 100 posto ukupnih prihvatljivih troškova.

Zbog velikog interesa korisnika i velikog broja zaprimljenih kvalitetnih projekata u okviru ove operacije donesena je odluka o povećanju raspoloživih sredstava za prijave pristigle na prvi natječaj.

>>>Tolušić: Idemo prema potpunoj transparentnosti u sustavu evidencije zemljišta, potpora

Navedenom odlukom, kako je istaknuto, povećana su raspoloživa sredstva potpore sa 173 milijuna kuna na 696 milijuna kuna čime je niz visokokvalitetnih projekata dobio mogućnost za financiranje.

Korisnici - jedinice lokalne samouprave kroz ovu mjeru će poboljšati infrastrukturu na svom području što je vrlo bitno za razvoj manjih naselja

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao kako je cilj programa ruralnog razvoja unapređenje uvjeta života na ruralnim područjima, što će potaknuti ostanak stanovništva na selu.

>>>Tolušić: Pratite natječaje, razvijajte ideje. Čeka nas 3,75 milijardi kuna za ruralni razvoj

Iako je većina mjera iz programa ruralnog razvoja usmjerena isključivo investicijama u poljoprivredi, neke od njih odnose se na poboljšanje ruralne infrastrukture, a takva je i ova, unutar koje su potpisani ugovori, rekao je Tolušić.

Poručio je da Ministarstvo i dalje radi na pojednostavljivanju procedura prilikom dobivanja novca iz fondova.

- Bit ćemo brži i projekte odobravati u roku od tri mjeseca, a ne kao do sada za više od godinu dana, ustvrdio je Tolušić.

>>>Ruralni razvoj: Revizori EU‑a poručuju da je novi proces planiranja prekompliciran i dugotrajan

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je kako su danas dodijeljena sredstva važna za novi investicijski ciklus.

Matilda Copić iznijela je kako je kroz program ruralnog razvoja Hrvatskoj kroz 19 mjera do 2020. godine na raspolaganju 18 milijardi kuna, a 2017. godine je kroz objavljene natječaje pokriveno 57 posto ukupno raspoloživih sredstava, ugovoreno 35 posto, a isplaćeno 20 posto.

Najavila je raspisivanje natječaja za ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i prošišćavanje otpadnih voda, te za ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.

25. travanj 2024 17:30