Aktualno
StoryEditor

Za izraelskog premijera lažna kovanica je simbol židovske povezanosti sa Zapadnom obalom

28. Kolovoz 2017.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu osramotio se na svojoj Facebook stranici promovirajući kovanicu za koju je vjerovao da je stara 2000 godina, kao dokaz duboke povezanosti židovskoga naroda sa Zapadnom obalom koja je pod izraelskom kontrolom, da bi se kasnije ustanovilo kako je riječ o običnoj bezvrijednoj kopiji.

- Ovo uzbudljivo otkriće još je jedan dokaz duboke povezanosti između izraelskog naroda i njegove zemlje s Jeruzalemom i s našim zajednicama u Judeji i Samariji, napisao je premijer na Facebooku, namjerno upotrijebivši hebrejski izraz za Zapadnu obalu.

>>>Missici iz Libanona oduzeta titula zbog putovanja u Izrael

Drevna otkrića česta su na području Izraela i Zapadne obale. Naime, početkom mjeseca izraelske su vlasti izvijestile o otkriću 2000 godina stare radionice za izradu kamenih posuda u sjevernome dijelu Izraela.

No ustanovljeno je da je "otkriće" novčića o kojemu su najprije pisali izraelski mediji, zapravo jedna od tisuća kopija kovanica koje kao suvenir izrađuje Izraelski muzej.

- Ma kakvi, ovo nije autentičan primjerak stare kovanice. Pretjerano je i nazvati ga kovanicom, rekao je arheolog, numizmatičar i glavni kustos Izraelskog muzeja za Times of Israel.

>>>Izrael želi postaviti ‘zlatni standard’, postati veliki izvoznik medicinskog kanabisa

Novčić je u nedjelju na području Zapadne obale pronašla osmogodišnja djevojčica u blizini izraelskog naselja Neveh Tzuf.

Netanyahu, predsjednik desno orijentiranog Likuda, veliki je zagovornik izgradnje izraelskih naselja na Zapadnoj obali, koje veći dio međunarodne zajednica smatra ilegalnima.

19. travanj 2024 05:03