Aktualno
StoryEditor

Za izravna plaćanja u poljoprivredi iz proračuna 870 milijuna kuna

22. Veljača 2018.

Vlada je u četvrtak donijela uredbu o izravnim plaćanjima u poljoprivredi za 2017. godinu kojom je u ovogodišnjem proračunu osigurano 870 milijuna kuna, dok će se do lipnja poljoprivrednicima isplatiti ukupno 2,67 milijardi kuna.

Predsjednik Vlade Andrej Planković kazao je kako je ovo jedan konkretan aspekt koristi našeg članstva u Europskoj uniji, gdje se do 2022. godine postupno povećava postotak izravnih plaćanja iz europskog proračuna, a smanjuje doprinos iz državnog proračuna.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je kazao kako je riječ o tehničkoj uredbi koja se donosi svake godine.

>>>Tolušić: Poljoprivreda treba biti samodostatna, konkurentna, pametna i održiva

Sukladno ugovoru o pristupanju, Hrvatska u desetogodišnjem razdoblju postepenog uvođenja financiranja programa izravnih plaćanja iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi razliku do utvrđenog godišnjeg plafona za financiranje izravnih plaćanja može nadoplatiti iz vlastitih proračunskih sredstava, kazao je Tolušić.

Avansno je za 2017. isplaćeno u studenom lani iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi 1,013 milijardi kuna, a prema dosadašnjoj dinamici plaćanja, prvi obrok će se isplatiti u veljači ove godine kako bi se poljoprivrednicima osigurala obrtna sredstva za pripremu proljetne sjetve.

"Za dopunska nacionalna izravna plaćanja u 2017. osigurano je u proračunu 870 milijuna kuna te će ukupno za financiranje programa izravnih plaćanja u 2017. biti isplaćeno, odnosno osigurano je u proračunu 2,67 milijardi kuna koje će se isplatiti poljoprivrednicima do kraja veljače, i ostatak u svibnju, odnosno tijekom lipnja", pojasnio je Tolušić.

Vlada za svaku godinu propisuje financijsku strukturu omotnice za provedbu mjera iz programa izravnih plaćanja, koja predstavlja gornju godišnju granicu za stvaranje obveza državnog proračuna.

>>>Tolušić: U poljoprivredi nikad više novca, nikad manje proizvodnje

Uredbom su propisane gornje godišnje nacionalne granice sredstava za financiranje mjera iz programa izravnih plaćanja i to iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi (EFJP) i iz državnog proračuna.

Hrvatska ima za financiranje mjera iz programa izravnih plaćanja u 2017. godini na raspolaganju iz EFJP 241,1 milijun eura (55,76 posto) odnosno 1,8 milijardi kuna, dok je iz državnog proračuna moguće maksimalno financirati 191,3 milijuna eura (44,24 posto) ili 1,4 milijarde kuna.

Prijedlogom uredbe od maksimalnog iznosa 1,4 milijarde kuna koji je moguće financirati iz državnog proračuna za mjere iz programa izravnih plaćanja u 2017., planiran je iznos od 870 milijuna kuna te se taj iznos raspoređuje sukladno osiguranim sredstvima u državnom proračunu za 2018. i projekcijama za 2019. i 2020. godinu.

>>>Tolušić provjerio 123 trgovačka lanca; 23 trgovca dobila zabranu, 13 optužne prijedloge

Plaćanja za mjere iz programa izravnih plaćanja u 2017. mogla su se izvršiti avansno u razdoblju od 16. listopada do 30. studenog te u još maksimalno dva obroka u razdoblju od 1. prosinca do 30. lipnja 2018. godine.

Avansno je za 2017. isplaćeno u studenom lani iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi 1,013 milijardi kuna, a prema dosadašnjoj dinamici plaćanja, prvi obrok će se isplatiti u veljači ove godine kako bi se poljoprivrednicima osigurala obrtna sredstva za pripremu proljetne sjetve.

Drugi obrok će se isplatiti u svibnju 2018. godine.

Donošenje uredbe preduvjet je za isplatu dopunskih nacionalnih izravnih plaćanja u veljači 2018. godine.

>>>Kvaliteta i ispravnost hrane – potrošači trebaju biti informirani, a deklaracije detaljne

Sukladno Ugovoru o pristupanju Hrvatske u EU, u desetogodišnjem razdoblju, od 2013. za financiranje mjera iz programa izravnih plaćanja, udio iz državnog proračuna se smanjuje, te se svake godine povećava udio povrata sredstava iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, a udio povrata sredstava iz EFJP u 2022. godini će biti 100 posto.

19. travanj 2024 07:53