Aktualno
StoryEditor

Za nadogradnju pruge Vinkovci-Vukovar i nove autobuse gotovo 700 milijuna kuna

21. Svibanj 2018.

Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za nadogradnju i elektrifikaciju željezničke pruge Vinkovci-Vukovar te za nabavu autobusa za tvrtku Polet Vinkovci ukupne vrijednosti gotovo 700 milijuna kuna, potpisani su u ponedjeljak u Vinkovcima.

Projekt rekonstrukcije i elektrifikacije 18,7 kilometara pruge od Vinkovaca do Vukovara te obnove kolodvora i stajališta uz rješavanje željezničko-cestovnih prijelaza vrijedan je gotovo 680 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić izvijestio je na potpisivanju održanom na vinkovačkom željezničkom kolodvoru, kako će se pored elektrifikacije i modernizacije pruge obnoviti i urediti kolodvori i stajališta te osigurati željezničko-cestovni prijelazi čime će se omogućiti postizanje brzine od 120 spram sadašnjih 70-tak kilometara na sat te prijem interoperativnih teretnih vlakova.

>>>Rekonstrukcija pruge Dugo Selo – Križevci: Moguća promjena izvođača radova

Direktor Poleta Mijat Kurtušić kazao je kako će nabava sedam novih autobusa ukupne vrijednosti 15 milijuna kuna riješiti problem sa sadašnjim voznim parkom u kojemu je prosječna starost autobusa 14 godina.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je na potpisivanju kako se većina investicija nakon završetka gradnje autocesta polako seli prema željeznici.

- Ove godine nas očekuje i potpisivanje 300 milijuna eura vrijednog projekta od Koprivnice i Križevaca do mađarske granice. Isto tako, važnost pridajemo i desetom koridoru, rekao je Butković dodajući kako su sva nastojanja HŽ Infrastrukture stoga usmjerena prema pripremi dokumentacije za obnovu dionice Okučani-Vinkovci.

Razvoj istoka Hrvatske

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac poručila je kako Vlada čini sve kako bi potaknula razvoj istočne Hrvatske.

>>>Pruga na koju smo čekali 40 godina dovršena, ali mjesecima bez putničkog prometa

- Do sada (smo) ugovorili 33 posto sredstava u projektu Slavonija, Baranja i Srijem, kazala je uz ostalo Žalac.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić zahvalio je Vladi što, kako je kazao, kontinuirano ulaže u projekte u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- Kada vidimo sve ove projekte vrijedne 680 milijuna kuna pa im pribrojimo budući nadvožnjak Borinci, 130 milijuna kuna koji se ulažu u izgradnju vinkovačke istočne obilaznice, dolazimo do iznosa većeg od milijardu kuna koje će izravno ili neizravno biti uložene u razvoj Vinkovaca. To je ono što smo željeli i očekivali potpisati u ovih godinu dana, kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

>>>Žalac: Svjetska banka predstavila operativni program za oporavak i razvitak istočne Hrvatske

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocijenio je kako je elektrifikacija pruge Vukovar-Vinkovci itekako potrebna, jer povezuje Vukovar kao administrativno i upravno sjedište Vukovarsko-srijemske županije s Vinkovcima, najvećim gradom te iste županije.

18. travanj 2024 21:36