Aktualno
StoryEditor

Za nižu dobit turoperator Thomas Cook krivi - vrućinu

24. Rujan 2018.

Britanski turoperater Thomas Cook snizio je u ponedjeljak procjenu godišnje dobiti zbog ljetnog vala vrućina koji ih je prisilio na sniženje cijena aranžmana za ljetni odmor, prenose britanski mediji.

>>>‘Ego turizam’: Milenijci mijenjaju industriju putovanja

Mnogi su potrošači odložili rezervacije odmora u inozemstvu i ostali kod kuće u lipnju i srpnju kako bi uživali u suncu, priopćili su iz kompanije, a prenosi BBC.

Zbog toga su u Thomas Cooku bili prisiljeni u kolovozu i rujnu ponuditi veće popuste no što je uobičajeno.

U današnjem su priopćenju snizili procjenu godišnje dobiti, na 280 milijuna funti, u odnosu na srpanjsku prognozu od oko 323 milijuna funti.

U srpnju su upozorili da će im godišnja dobit biti nešto niža no što tržište očekuje budući da je više ljudi umjesto da rezerviraju last-minute putovanja odlučilo ostati kod kuće.

U današnjem su priopćenju istaknuli da su zahvaljujući većem broju rezervacija za odmor u Turskoj, Egiptu, Tunisu i Grčkoj zabilježili 12 posto više rezervacija u ljetnom razdoblju nego u istom razdoblju prošle godine.

Cijene aražmana bile su pak u prosjeku pet posto niže nego prošle godine.

U Thomas Cooku također upozoravaju da se utjecaj vala ljetnih vrućina osjeća i u prodaji aranžmana u zimskoj polovini godine.

„Značajno sniženje (procijenjenih rezultata) za 2018. godinu utjecat će u određenoj mjeri i na 2019. godinu", rekao je izvršni direktor Peter Fankhauser investitorima.

Kompanija obično ostvari cijelu godišnju dobit tijekom ljeta.

>>>Thomas Cook udružio snage s fintech tvrtkom Revolut

U kolovozu je njihov konkurent Tui Group potvrdio prognozu godišnje dobiti, napominjući ujedno kako zbog vala ljetnih vrućina vjerojatno neće premašiti tu procjenu.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

16. travanj 2024 06:35