Aktualno
StoryEditor

Za poticanje strukovnog obrazovanja i naukovanja 67,85 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda

15. Prosinac 2017.

Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta je nakon provedenog postupka izravne dodjele sredstava odobreno 67,85 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda za projekt Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja, priopćeno je u petak iz Ministarstva.

Cilj toga projekta je usvajanje znanja i vještina kao ključnih kompetencija za poduzetništvo i obrt s namjerom poticanja rasta i razvoja. Odobrena sredstva odnose se na školske godine 2016./2017., 2017./2018. i 2018/2019.

>>> Predstavljeni prioriteti i smjernice strukovnog obrazovanja

Riječ je o provedbi mjera koje se najvećim djelom odnose na poticanje mladih na obrazovanje u strukovnim zanimanjima koja su tražena na tržištu rada. Drugi dio mjera je namijenjen za potpore gospodarskim subjektima za primanje učenika na naukovanje.

Ministarstvo gospodarstva podsjeća da je Vlada utvrdila smjernice za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada i ocjenjuje da će novac za stipendiranje učenika omogućiti povećanje broja dodijeljenih stipendija kojima se učenike potiče na upis u zanimanja koja su tražena na tržištu rada.

Za dodjelu stipendija učenicima u školskoj godini 2017/2018 osigurano je ukupno 18 milijuna kuna od čega 85 posto upravo iz ovog projekta. Iznos godišnje stipendije po učeniku je devet tisuća kuna. Na natječaj Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima koji je zatvoren 31. listopada zaprimljeno je 2.948 prijava. Zahtjevi su trenutno u obradi, a isplata prvog dijela potpore planirana je u prvom kvartalu 2018. godine, kaže se u priopćenju.

>>> Divjak: Novi kurikulumi za strukovno obrazovanje bit će dostupni na početku iduće školske godine

Ministarstvo ističe da se broj stipendija u zadnje dvije godine višestruko povećao te su 2017. godine dodijeljene 1.522 stipendije u iznosu od 13,7 milijuna kuna u odnosu na 2014. godinu kada su dodijeljene 291 stipendije u iznosu od 1,7 milijuna kuna.

Istovremeno su osigurana i poticajna sredstva za gospodarske subjekte koji primaju učenike u naukovanje u iznosu od 13 milijuna kuna, od čega je za 2017. godinu predviđen iznos od pet milijuna kuna. Od ove godine potpore za naukovanje dodjeljuju se za sva zanimanja u sustavu vezanih obrta, a ne samo za deficitarna zanimanja, kaže se u priopćenju.

19. travanj 2024 12:59