Aktualno
StoryEditor

Za povlačenje sredstava iz fondova EU i regionalni razvoj zaduženi su i regionalni koordinatori

10. Rujan 2018.

U Republici Hrvatskoj osnovan je 21 regionalni koordinator. Regionalni koordinatori zapravo su certificirane regionalne razvojne agencije, za provedbu aktivnosti koje doprinose povećanju apsorpcije sredstava iz EU fondova. Oni su produžene ruke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU na terenu, čiji je zadatak da svim potencijalnim prijaviteljima EU projekata pružaju pravovremenu pomoć i potporu kako bi realizirali što više projekata i povukli sav novac koji je Hrvatskoj na raspolaganju.

Kristina Bilić, pomoćnica ministrice iz Uprave za regionalni razvoj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije rekla je da u kreiranju politike regionalnog razvoja nedostaje ljudskih kapaciteta te da je Ministarstvo to prepoznalo kroz regionalne koordinatore, kao produžene ruke na terenu. Osnovani su s ciljem da pripremaju projekte za svoje jedinice lokalne uprave i samouprave. Regionalni koordinatori dobivaju bespovratna sredstva za provedbu savjetodavnih, edukativnih i informativnih aktivnosti o EU fondovima. Jedna od njih je i Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije (PANORA), koja je posebno ponosna na energetsku obnovu školskih zgrada.

>>>Ministrica Gabrijela Žalac potpisala ugovore o dodjeli 187 bespovratnih milijuna kuna

- PANORA trenutno u provedbi ima 32 projekta financirana iz Europskih fondova vrijednosti preko 140 milijuna kuna te 21 projekt financiran iz nacionalnih sredstava vrijednosti oko 8,7 milijuna. Prijavljenih imamo 19 projekata vrijednosti preko 60 milijuna kuna koji su još na ocjenjivanju. Najviše smo ponosni na ostvarene rezultate na javnim pozivima za energetsku obnovu školskih zgrada jer smo na prvom pozivu koji se sufinancirao iz EU fondova ostvarili najbolji rezultat u Hrvatskoj, rekla nam je Senka Horvat, direktorica PANORA-e.

No što točno rade regionalni koordinatori? Kako pojašnjavaju u Ministarstvu kojem je na čelu Gabrijela Žalac, regionalni koordinatori izrađuju županijske razvojne strategije i druge strateške i razvojne dokumente za područje županije te njihove provedbene dokumente za koje ih ovlasti osnivač i/ili suosnivači, provjeravaju usklađenost dokumenata strateškog planiranja razvoja županije s hijerarhijski višim dokumentima strateškog planiranja i donose odluke kojima se potvrđuje usklađenost, pružaju stručnu pomoć u pripremi i provedbi programa potpore javnopravnim tijelima i javnim ustanovama s područja svoje županije kojima su osnivači Republika Hrvatska ili županija, u pripremi i provedbi razvojnih projekata od interesa za razvoj županije, a posebno projekata sufinanciranih sredstvima iz strukturnih i investicijskih fondova Europske unije. Također, pružaju stručnu pomoć u pripremi i provedbi razvojnih projekata javnopravnih tijela i javnih ustanova s područja svoje županije kojima su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, a koji su od interesa za razvoj županije, kao i zajedničkih razvojnih projekata od interesa za razvoj više županija, provode županijske razvojne programe za koje ih ovlasti osnivač i/ili suosnivači te provode programe Ministarstva i drugih središnjih tijela državne uprave koji se odnose na ravnomjerniji regionalni razvoj.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

24. travanj 2024 09:53