Aktualno
StoryEditor

Za projekt e-Poslovanje potpisan ugovor o dodjeli 50 milijuna kuna bespovratnih sredstava

23. Listopad 2018.

U Ministarstvu uprave u utorak je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt e-Poslovanje vrijedan 51 milijun kuna, od čega je 43 milijuna sufinancirano sredstvima iz fondova EU-a, a omogućit će jedinstveni pristup elektroničkim uslugama za poslovne korisnike.

Ugovor su potpisali su ministar uprave Lovro Kuščević, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Ante Lončar.

Poslovni korisnici, poduzetnici, obrtnici, OPG-i će putem platforme e-Poslovanje preuzimati dokumentaciju na svom računalu, npr. potrebne dokumente iz porezne uprave, zdravstvenog osiguranja i mirovinskog sustava, pojasnio je nakon potpisivanja Kuščević dodavši kako će to biti slično načinu kako je uspostavljen sustav e-Građani namijenjen fizičkim osobama.

Dosad sklopljeni ugovori 100 milijuna kuna

Istaknuo je kako će jačanje učinkovitosti javne uprave pridonijeti poboljšanju poslovne klime u Hrvatskoj olakšavanjem poslovanja gospodarskih i drugih  poslovnih subjekata. Kroz platformu e-Poslovanje cilj je omogućiti što veći broj usluga na jednom mjestu te tako pojednostavniti proces.

Priprema projekta započela je tijekom 2017., predviđeno trajanje je 48 mjeseci, a završetak 2020. godine, rekao je Kuščević.

Partneri Fina i APIS IT izradit će platformu koja će biti temelj za nadogradnju. Početkom iduće godine platforma će biti postavljena i na nju će se podignuti elektronske usluge. Smisao je da se sve odradi na jednom mjestu i time pojeftini postupke.

>>>e-poslovanje: Pripremite se – 2018. bit će godina početka potpune digitalizacije

Lončar je podsjetio da se radi o već četvrtom projektu koji HZZ provodi zajedno s Ministarstvom uprave, a dosad su sklopili ugovore u vrijednosti 100 milijuna kuna. Nadamo se da će projekt zaživjeti i omogućiti konkurentnije poslovanje, rekao je.

Po Pavićevim riječima, iz Europskog socijalnog fonda (ESF) njegovo je ministarstvo zajedno s Ministarstvom uprave i HZZ-om ugovorilo 100 milijuna kuna za razvoj različitih usluga za građane i poduzetnike. Od ukupno 13 milijardi kuna iz ESF-a, 800 milijuna kuna je na raspolaganju za informatizaciju državne uprave.

Projekt e-poslovanje omogućit će lakše poslovanje i administrativno rasterećenje poduzetnika, predstavlja nadogradnju sustava e-Građanin, pa vjerujem da će biti platforma za nove usluge, dodao je Pavić.

18. travanj 2024 19:57