09. veljača 2018.

Za razvoj potpomognutih područja osigurano 60 milijuna kuna u prvom kvartalu

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU osiguralo je u prvom kvartalu ove godine 60 milijuna kuna za oporavak i razvoj potpomognutih područja kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice koji se nastavlja i ove godine, a kroz koji je u proteklih šest godina sufinancirano više od 1160 manjih infrastrukturnih projekata u ukupnom iznosu od 334 milijuna kuna.

Kroz male projekte komunalne i socijalne infrastrukture značajna sredstva u lokalnim zajednicama ulažu se u nerazvrstane ceste, nogostupe, lokalne vodovodne i kanalizacijske mreže, javnu rasvjetu, dječje vrtiće i igrališta, školske objekte, javne objekte za okupljanje u zajednici, zdravstvene objekte i slično, ističe u petak Ministarstvo na svojim mrežnim stranicama.

>>> Žalac: Uskoro će preko pola Hrvatske imati status potpomognutog područja

"Interes lokalne zajednice za provođenjem ovakve vrste programa jako je velik te godišnjim programima putem raznih aktivnosti želimo utjecati na održivost razvoja lokalne zajednice u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture“, kazala je tim povodom resorna ministrica Gabrijela Žalac.

Dodaje da je program krojen upravo po mjeri jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te je odlična priprema korisnicima za veće projekte koji će revitalizirati njihove lokalne zajednice.

Program održivog razvoja lokalne zajednice nacionalna je mjera za ostvarenje regionalnoga razvoja u skladu s načelima održivog razvoja i socijalne uključenosti. Program je odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavlja podršku gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji slabije razvijenih područja te jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja.