28. veljača 2019.

Zaba galopirala u prošloj godini, izvrsni rezultati matica Erste banke i Sberbanka

Jedna od najvećih banaka u Hrvatskoj može biti iznimno zadovoljna financijskim rezultatima u prošloj godini. Zagrebačka banka (Zaba) ostvarila je prošle godine rast dobiti nakon oporezivanja od čak 121,3 posto u usporedbi s godinom ranije, priopćili su iz te banke. Dobit je iznosila 1,86 milijardi kuna, što je 1,02 milijarde kuna više u odnosu na 2017., a prihodi su narasli na 4,5 milijarde kuna, ili 6,6 posto više nego u 2017. Slijedom ovih rezultata Uprava i Nadzorni odbor predložit će glavnoj skupštini isplatu dividende od 5,79 milijuna kuna.

Dobru godinu iza sebe su imale i matice dviju banaka koje posluju na hrvatskom tržištu. Tako je Erste grupa prijavila neto dobit od 1,79 milijardu eura, odnosno rast od 36,2 posto nego godinu ranije i isto namjerava predložiti povećanje dividende na 1,40 eura po dionici. Rezultati za Hrvatsku bit će objavljeni sredinom ožujka.

Istovremeno, Sberbank je u prošloj godini ostvario neto dobit od 11,1 milijarde eura, ili 11,1 posto više od godine ranije, javili su iz banke uz opasku da je dobit ostvarena u svim zemljama u kojima posluje. Zarada po dionici bila je 57,8 dolara, odnosno 15,4 posto više uspoređeno s 2017.

Na 7. Susretu guvernera i bankara regije koji se održava 14. i 15. ožujka u Savudriji okupit će se najveća imena hrvatske i regionalne bankarske scene.  Prijavite se i sudjelujte u zanimljivim raspravama o suživotu financijske tehnologije i banaka.