Aktualno
StoryEditor

Zabranjena prodaja binarnih opcija - posljednjih godina navalili na male ulagatelje

04. Lipanj 2018.

Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) usvojilo je nove interventne mjere koje se odnose na ugovore za razlike (tzv. CFD – Contract for difference) i binarne opcije, javlja HANFA. Mjere stupaju na snagu 2. srpnja 2018. za binarne opcije i 1. kolovoza 2018. za ugovore za razlike (CFD). Mjere se odnose na zabranu stavljanja na tržište, distribuciju ili prodaju binarnih opcija malim ulagateljima (odluka je na hrvatskom jeziku dostupna ovdje) te ograničenja vezana uz stavljanje na tržište, distribuciju i prodaju ugovora za razlike (CFD) malim ulagateljima (odluka je na hrvatskom jeziku dostupna ovdje).

„Hanfa je već i do sada upozoravala na špekulativne proizvode i agresivne marketinške aktivnosti koje se u prekograničnom trgovanju pojavljuju i u Hrvatskoj, a glavni cilj tih upozorenja i donesenih mjera ESMA-e jest što bolja i kvalitetnija zaštita malih ulagatelja“ - ocijenio je tim povodom predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Ante Žigman.

>>> Hanfa upozorava na ‘kockarski rizik’ u trgovanju špekulativnim proizvodima

Posljednjih su godina ESMA i nekoliko nacionalnih nadležnih tijela primijetili naglo povećanje stavljanja na tržište, distribuciju i prodaju ugovora za razlike (CFD) malim ulagateljima u cijeloj Europi. CFD-ovi su sami po sebi riskantni i složeni proizvodi i često se njima trguje špekulativno. Također, zapazili su i da se u ponudama binarnih opcija malim ulagateljima sve više koriste agresivne marketinške tehnike, a sve manje transparentne informacije, čime se malim ulagateljima uskraćuje razumijevanje rizika na kojima se temelje ti proizvodi.

20. travanj 2024 11:13