Aktualno
StoryEditor

Zabrinuta za prihode većina tvrtki za financijske usluge jača FinTech partnerstva

17. Travanj 2017.

Većina globalnih tvrtki za financijske usluge planira povećati FinTech partnerstva, jer je njih 88% zabrinuto da će izgubiti prihode zbog inovatora.

-82 %tvrtki za financijske usluge planira povećati FinTech partnerstva u sljedećih 3-5 godina. -88% ih je zabrinuto kako će izgubiti prihode zbog neovisnihFinTech društava. U prosjeku, globalne tvrtke smatraju kako je gotovo četvrtina (24%) njihovih prihoda u opasnosti. -Financijske tvrtke u prosjeku očekuju 20%-tnipovrat od ulaganja kapitala u projekte povezane s FinTechom. -FinTechstartupi bilježe 40 milijardi dolara kumulativnih ulaganja globalno tijekom protekle četiri godine, sudeći prema PwC-ovoj platformi DeNovo.

>>>Hrvatski fintech startup Oradian otvara ured u Južnoafričkoj Republici

Velika većina svjetskih banaka, osiguravatelja i investicijskih menadžera namjerava u narednih 3 - 5 godina proširiti svoja partnerstva s FinTech društvima, a očekuju prosječan povrat od ulaganja od 20% za svoje inovacijske projekte, navodi se u novom izvješću PwC-a Redrawingthelines: FinTech’sgrowing influence on Financial Services.

Izvješće, koje se temelji na anketi više od 1300 ispitanika diljem svijeta, pokazuje jasne znakove da financijska industrija hvata korak s inovacijama. Jedan od pokretača tih partnerstava je sve veća bojazan u sektoru da im prihod ugrožavaju neovisne FinTech tvrtke teih 88% ispitanika iz sektora financijskih usluga smatra stvarnom prijetnjom (83% u 2016.). U prosjeku se smatra da je do 24% prihoda u opasnosti.

Kao rezultat toga, pojavljuje se uzajamni dogovor dviju strana - FinTechstartupima treba pristup kapitalu i klijentima koji omogućavaju postojeće tvrtke, a velike financijske tvrtke počinju shvaćati kako bi FinTech mogao biti ključan za konačno prevladavanje naslijeđenih tehnoloških problema i problema u komunikaciji s klijentima.

>>>Fintech tvrtka ponudila ‘monitoring’ Trumpovih tweetova koji utječu na dionice

- Suradnja s FinTechtvrtkama, te inovacije uopće, ne znače prihvaćanje najnovijih trendova–radi se o pronalaženju najboljeg, najučinkovitijeg načinaizvršavanja svojih poslovnih strategija, a u konačnici pružanje boljih uslugasvojimklijentima, tvrdi Manoj Kashyap, PwC-ov globalni voditelj usluga za FinTech.

- Budući da financijske institucije sve uže surađuju s inovatorima, potrošači će početi osjećati prednosti. Nadamo se da će se troškovi i frustracije koje klijenti često doživljavaju u interakciji sa svojom bankom, osiguravateljem ili menadžerom fonda početi smanjivati kada počnu osjećati koristi koje proizlaze iz racionaliziranih i učinkovitih poduzeća koja imaju proizvode koji su bolje prilagođeni i usredotočeni naklijenta.

Pretvaranje prijetnje u priliku

Izvješće pokazuje da će partnerstvo s FinTech tvrtkama biti ključan način na koji će tvrtke eksternalizirati svoje istraživanje i razvoj te oživjeti svoju strategiju, što će im u konačnici omogućiti da mnogo brže ponude nove proizvode klijentima.

Mobilne novčane usluge postaju glavni ulaz za pristup generacijamakoje prijenisu bile klijenti banaka.

PwC predviđa da bi korištenje mobilne tehnologije koje bi omogućile novim klijentima pristupiti financijama moglo sektoru platnog prometa otvoriti tržište vrijedno 3 bilijuna dolara.

>>>Fintech tvrtke su alternativa koju bi bankari oženili

Prema podatcima PwC-ove platforme DeNovo, startupi koji koriste UI u financijskim uslugama značajno dobivaju značajne financijske potpore u posljednje dvije godine vrijedne prosječno 1 milijardu dolara godišnje.Izvješće pokazuje da će banke, menadžeri fondova i osiguravatelji koristiti UI, ali i podatke i analitičke alate povezane s UI, kako bi putem svakodnevne interakcije usmjeravali svoje klijente prema najboljim financijskim odlukama.

Blockchain izlazi iz laboratorija

Više od tri četvrtine (77%) globalnih društava za financijske usluge planira do 2020. godine usvojiti blockchain u stvarnim sustavima proizvodnje.

Ulaganje u blockchaintvrtke povećalo se za 79% u odnosu na isto razdoblje 2016. godine na 450 milijuna dolara globalno.

Gotovo četvrtina (24%) globalnih financijskih institucija kaže da su sada „iznimno” ili „vrlo” dobro upoznate s blockchain tehnologijom.

Izvješće jasno pokazuje da se blockchain kreće iz mašte u stvarnost te će slučajevi uporabe u stvarnom životu postati mnogo češći. Uz potencijalno veliku uštedu troškova ureda za podršku (backoffice) i poboljšanje transparentnosti koje blockchain može pružiti, tehnologija će primati sve više ulaganja kako financijske tvrtke budu istraživale svoju sposobnost osiguravanjaspremnosti za budući rast.

Ispitanici smatraju da će najčešći slučajevi korištenja blockchaina biti isplate, prijenos sredstava i upravljanje digitalnim identitetom.

Mišljenja oko slučajeva korištenja blockchaina razlikuju se od države do države, na što često utječe stupanj razvoja tehnologije u svakom od zemljopisnih područja. Ispitanici iz Sjedinjenih Država navode infrastrukturu prijenosa sredstava kao najvjerojatniji slučaj uporabe u poslovanju, što vjerojatno objašnjava zrelost ulaganja u blockchain koja tamo već postoji.

>>>Ukrajina usvaja blockchain za praćenje svake transakcije u javnoj administraciji

U svom komentaru, Steve Davies, FinTech lider za područje EMEAdruštva PwC,kaže:

-Industrija financijskih usluga sada je u potpunosti prihvatila FinTech kako bi pokrenula promjenu i inovacije.Aktivnosti variraju od partnerstava s FinTechstartupima, financiranja interihinkubatora i uvođenja novih rješenja, do testiranja slučajeva korištenja u područjima kao što su blockchain. Neprestana usmjerenost na inovacije prijeko je potrebna i može donijeti samo dobrobit tvrtkama i njihovim klijentima.

>>>FinTech poduzeća – strah i trepet za tradicionalne financijske institucije

-Uspjesi preko noći veoma su rijetki i, očekivano, uz jednaku količinuznoja i inspiracije. Postoji napetost između vremena potrebnog za dozrijevanje novih ideja i očekivanja tvrtki koje žele surađivati s Fintechstartupima. Upravljanje očekivanjima u vezi s povratom veoma je važno, pogotovo za tvrtke koje se suočavaju sa značajnim pritiscima vezanim za troškove. Prihvaćanje Fintechadonosi različite načine rada i rješavanja problema, jednako kao i uvođenje nove tehnologije.

19. travanj 2024 09:19