Aktualno
StoryEditor

Zadnja godina za Darwina i teoriju evolucije u Turskoj

18. Rujan 2017.

Generacije učenika u Turskoj koje ove jeseni sjedaju u školske klupe zadnje su koje će na satovima biologije učiti o evoluciji, jer se od iduće jeseni iz školskih udžbenika izacuju Charles Darwin i njegova teorija evolucije, piše Al Arabi.

Turska će tako, osim evolucije, u kurikulumu promijeniti više od 170 tema, a ministar obrazovanja Ismet Yilmaz najavio je da će prema novom nastavnom planu i programu učenici učiti o evolucijskih mehanizmima poput prirodne selekcije, dok je tema evolucije sama po sebi previše napredna za srednje škole i o njoj će se učiti tek u sklopu stjecanja fakultetskog obrazovanja.

>>>Studenti ekonomije iz 19 zemalja traže temeljnu promjenu kurikuluma

Yilmaz je najavljeni potez obranio argumentima kako učenici mlađe dobi nisu uspjeli razumjeti znanstvenu podlogu teorije evolucije, te da će ta tema biti obrađena na preddiplomskom studiju.

Najavljene promjene su izazvale burne reakcije, a kritičari su ih okarakterizirali kao preoblikovanje obrazovanja u konzervativne, islamski orijentirane vladine odluke. Dio biologa kazao je kako zbog tog poteza turski učenici neće biti u stanju shvatiti ni osnovnu znanost, dok su drugi znanstvenici istaknuli ostale zemlje koje će isključiti teoriju evolucije iz obrazovanja, kao što je Saudijska Arabija.

Dio muslimana, baš poput dijela kršćana, vjeruju u stvaranje a ne u prirodnu selekciju. U Turskoj je stanovništvo većinom muslimanske vjeroispovijesti, dok njihov ustav naglašava sekularni karakter.

>>>Crnogorski stručnjaci: Nismo prepisivali kurikulum, Hrvati nisu izmislili toplu vodu

U tijeku je borba između svjetovno i vjerski orijentiranih Turaka otkako je predsjednik Recep Tayyip Ergdogan preuzeo vlast. Kritičari su Erdogana odavno optužili da uništava svjetovne temelje moderne Turske koje je postavio Mustafa Kemal Ataturk kada je 1923. osnovana Turska Republika.

 

 

14. travanj 2024 18:34