Aktualno
StoryEditor

Zadro: Udruživanje triju hrvatskih šećerana je ispunjenje mog sna

28. Prosinac 2018.

- Za mene osobno udruživanje triju hrvatskih šećerana ispunjenje je moga sna. To je najbolja stvar koja se mogla dogoditi i garancija da proizvodnja šećerne repe ostaje u Hrvatskoj - rekao je Lideru predsjednik Uprave Vira Željko Zadro nakon što su danas tri domaće šećerane - Tvornica šećera Osijek, Viro tvornica šećera i županjska Sladorana - potpisale ugovor o osnivanju zajedničke tvrtke ‘Hrvatska industrija šećera‘.

I vlasnik Žita, u čijem je sastavu osječka šećerana, Marko Pipunić, izrazio je zadovoljstvo nakon potpisivanja ugovora rekavši da su o spajanju šećerana intenzivno razgovarali unazad četiri godine.

- Zbog objektivnih okolnosti nismo uspjeli ranije realizirati tu ideju, no sada je došao taj trenutak i mogu reći da sam sretan zbog toga. Da ponovim riječi kolege Zadre, proizvodnja šećerne repe će opstati, što više, poljoprivrednici će imati bolje uvjete, a i radnici u novoj tvrtki imat će veću sigurnost - rekao je Pipunić.

Predsjednika Uprave nove tvrtke, prema Pipunićevim riječima, postavit će većinski vlasnik iz tvrtke Viro, no nije htio špekulirati o tome da li će to biti Željko Zadro. Inače, ugovor o udruživanju šećerana potpisali su predsjednici uprava Vira Zadro i Tvornice šećera Osijek Petar Marić, a nova će tvrtka objediniti proizvodnju i prodaju šećera udružujući svoje proizvodne kapacitete, znanje i poslovno iskustvo. U novom društvu, kako nam je potvrđeno, Tvornica šećera Osijek držat će 40 posto udjela, a Viro tvornica šećera i Sladorana zajedno 60 posto.

Ovim se spajanjem želi postići veća konkurentnost na regionalnom i drugim tržištima, pogotovo u uvjetima liberalizacije i rastuće konkurencije nakon ukidanja sustava proizvodnih kvota. Kako je Lideru rečeno, tvrtka Hrvatska industrija šećera izaći će na tržište nakon što  skupštine triju tvrtki osnivača potvrde današnji ugovor i ukoliko Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobri spajanje.

18. travanj 2024 05:16