Aktualno
StoryEditor

Zagreb do 2021. dobiva novi blok KKE EL-TO

24. Srpanj 2018.

Novi blok kogeneracijskog postrojenja za proizvodnju električne i toplinske energije na lokaciji Elektrane-toplane Zagreb, koji će se financirati kreditima u iznosu od 130 milijuna eura, trebao bi biti gotov do 2021. godine, a radi se o najvećoj investiciji Hrvatske elektroprivrede (HEP) u posljednjih deset godina, rečeno je u utorak na potpisivanju ugovora o kreditu te o izgradnji i održavanju bloka.

Ugovore o kreditu potpisali su predstavnici HEP-a, Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske investicijske banke (EIB), dok su predstavnici HEP-a i talijanske kompanije FATA potpisali ugovor o izgradnji i održavanju novog bloka.

Novi kombi-kogeneracijski blok financirat će se kreditima ukupne vrijednosti 130 milijuna eura, od čega EBRD i sindikat komercijalnih banaka osiguravaju 87 milijuna eura, a EIB 43 milijuna eura. Inače, kredit EIB-a imat će jamstvo Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU-a), središnjeg stupa Plana ulaganja za Europu (tzv. Junckerovog plana).

>>> HEP na Cresu gradi najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj 

Kako je tom prilikom rekao predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, novi visokoučinkoviti blok Elektrane-toplane Zagreb (EL-TO Zagreb), snage 150 megavata električne (MWe) i 114 megavata (MWt) toplinske energije, bit će u skladu sa zahtjevima zaštite okoliša, ali i pouzdan oslonac napajanja Zagreba toplinskom energijom te izvor električne energije za hrvatski elektroenergetski sustav.

"Stanovnici Zagreba imat će koristi od novog sustava. Projekt će u svakom smislu biti vrhunski, okolišno prihvatljiv zahvaljujući najsuvremenijim sustavima i mjerama zaštite okoliša, pouzdan za opskrbu toplinskom energijom potrošača u gradu Zagrebu i kao izvor električne energije za hrvatski elektroenergetski sustav. Isto tako, sustav će biti visokoučinkovit i energetski efikasan, jer će u istodobnoj proizvodnji električne i toplinske energije imati iskoristivost goriva od 90 posto", rekao je Barbarić dodavši kako su postojeće jedinice zastarjele i ekološki neprihvatljive.

Blok će imati bitno niže emisije stakleničkih plinova što će, kazao je Barbarić, pridonijeti kvaliteti života Zagrepčana.

"Novi blok koristit će niskoemisijski plin i proizvodit će električnu energiju za potrebe elektroenergetske mreže te toplinsku energiju za potrebe sustava centralnog grijanja u sjeverozapadnom dijelu Zagreba, pri čemu će zamijeniti zastarjele blokove koji uglavnom proizvode samo toplinsku energiju, a rade na plin i loživo ulje. Riječ je o ključnom dijelu energetske infrastrukture grada Zagreba", zaključio je prvi čovjek HEP-a.

>>> HEP ide snažnije u vjetar i solare, RWE namjerava s HEP-om graditi solarnu elektranu

Inače, na sustav Elektrane-toplane Zagreb povezano je oko 80.000 domaćinstava zapadnog dijela grada.

Vedrana Jelušić Kašić, regionalna direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku,  također je istaknula kako se radi o ključnom ulaganju za Zagreb i njegove stanovnike.

"EBRD je ostvario sjajna postignuća u napredovanju prema zelenoj energiji, a ovo je još jedan važan korak u tom smjeru", naglasila je Jelušić Kašić. Istaknula je da će novi blok emitirati 150.000 tona ugljičnog dioksida godišnje manje od aktualnog. Rekla je i da su uvjeti financiranja bili izuzetno dobri i postignuti su na međunarodnom financijskom tržištu.

22. travanj 2024 07:13