Aktualno
StoryEditor

Zagreb Forum: Dobitnik nagrade Smart City tvrtka Eco Mobile

20. Studeni 2017.

U prostoru Tehnološkog parka u Zagrebu otvorena je danas peta međunarodna konferencija Zagreb Forum 2017 – Creative Cities &Europe pod naslovom Megatrendovi za gradove – poslovi i vještine u inovativnim urbanim ekosustavima. Ova konferencija okupila je vrhunske međunarodne i nacionalne stručnjake koji su raspravljali i izmjenjivali iskustva te donosili konstruktivne odluke na temu razvoja gradova. Konferencija je posvećena alternativnim pristupima u razvoju gradova i regija. Konferencija se održava po peti put što svjedoči o njenoj važnosti i relevantnosti. Teme konferencije mijenjaju se ovisno o aktualnim izazovima s kojima se susreću moderni gradovi, a ove je godine naglasak na temi megatrendova u gradovima koji se odnose na poslove i vještine koje je potrebno razvijati kod građana pri promišljanju o razvoju inovativnih urbanih ekosustava.

Zagreb Forum otvorili su Davorin Štetner, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela i član Vijeća za gospodarska pitanja Predsjednice Republike Hrvatske, Mario Antonić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava, Nera Pavić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba, Douglas Jones, zamjenik veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj te Frane Šesnić, predsjedatelj Zagreb Foruma i direktor Razvojne agencije Zagreb.

Ministar rada i mirovinskoga sustava, Marko Pavić naglasio je kako tehnologije napreduju te da mu je drago da imamo pametne gradove i zeleno zapošljavanje.

Prijenos znanja i tehnologije na globalnoj razini te povezivanje grada Zagreba s inovativnim partnerima iz Europske unije, osnovni je cilj ove konferencije. Grad Zagreb, kao jedno od središta Europske unije, prati smjernice razvoja modernih gradova. Upravo u tu svrhu, sudionici Zagreb Foruma podijelili su svoje poglede na budućnost Europe u ulogu gradova u njenom razvoju. Poseban naglasak stavlja se na razvoj specijalnih poslovnih kompetencija i vještina za razvoj inovativnog poduzetništva u urbanim ekosustavima.

Po prvi put u Republici Hrvatskoj dodijeljena Zagreb Forum & Hanza Media SMART CITY nagrada 

Kako bi se istaknula važnost razvoja inovativnih rješenja koja će poboljšati kvalitetu života u  gradovima, Razvojna agencija Zagreb u partnerstvu s Hanza Medijom dodijelila je po prvi put u Republici Hrvatskoj Zagreb Forum & Hanza Media SMART CITY nagradu. Za ovu nagradu prijavilo se više od 40 tvrtki, a u finale su izabrane Eco Mobile d.o.o., ECD d.o.o., Gis Cloud d.o.o., VIPnet d.o.o. te Byte Lab Grupa d.o.o, koja se u međuvremenu povukla iz natjecanja. Zagreb Forum & Hanza Media SMART CITY nagradu dobila je tvrtka Eco Mobile, specijalizirana za razvoj, proizvodnju i implementaciju naprednih informacijsko-komunikacijskih (ICT) rješenja za potporu procesima u gospodarenju otpadom.

Na upit jesu li očekivali nagradu te koliko su inovativna rješenja bitna za razvoj gradova i društva općenito, direktor tvrtke Eco Mobile, Aleksandar Ivanović, naglasio je da su se nadali nagradi.

- Što se tiče SMART CITY rješenja i cijele te priče, mi smo jako dugo u tome i jako dobro znamo sve vertikale o njemu te koji su sada trenutno trendovi u svijetu. Najbitnije  vertikale koje sada SMART CITY rješenja nude od sustava integratora su Smart Parking, Facility Management, Security Management i jedno od bitnih vertikala je Vest Management. Mi imamo tu sreću da smo prije 6 godina počeli razvijati rješenje kao takvo i taj Vest Management također ima cijelu tu priču, pogotovo ovu sa senzorom, koja se ne sastoji samo od senzora. Radi se o jednom cjelovitom rješenju, senzor je samo početak priče. Tu je i jedan ogroman hardver, puno servera, dvije  mobilne aplikacije – jedna za komunalne tvrtke i jedna za građane. Zanimljivo je da u Vest Managementu, ako ga gledamo kao vertikalu, taj je projekt jedan od rijetkih koji donosi direktne uštede odmah u primjeni. Za nadzor bujnosti kontejnera ostvaruju se automatski direktne uštede od 40 posto, a samim tim se štedi i emisija ispušnih plinova, kazao je Ivanović.

Zemlja partner ovogodišnje konferencije su Sjedinjene Američke Države. Uvodni govornik Zagreb Foruma je Bror Salmelin, savjetnik Europske komisije za inovacijski ekosustav, koji je istaknuo važnost inovacija u smislu povezivosti. Organizatori konferencije su Grad Zagreb, Razvojna agencija Zagreb, GFS (GoForeSight) Institut  i Hrvatski institut za studij budućnosti (HISB), a medijski partner je Hanza Media. Pokrovitelji Zagreb Forum konferencije su Predsjednica Republike Hrvatske, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora – Komora Zagreb i Sveučilište u Zagrebu. Partner konferencije je Turistička zajednica Grada Zagreba.

25. travanj 2024 22:50