Aktualno
StoryEditor

‘Zagreb je naš!‘: Bandić pogoduje sestri od supruge Zdravka Mamića

03. Listopad 2017.

Platforma "Zagreb je naš!" priopćila je u utorak da je "najnovija afera zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića u kojoj se za izgradnju parka na Bundeku očekuje otkup zemljišta u vlasništvu tvrtke Jadranke Kruljac Polak, sestre od supruge Zdravka Mamića, i to po dvostruko većoj cijeni od one po kojoj je zemljište kupljeno, zadnji u nizu slučajeva Bandićeva pogodovanja svojim prijateljima i klikama".

>>>Dobar posao na Bundeku: Američka škola na hrvatski financijski pogon

"Riječ je o dobro uhodanom mehanizmu zemljišnih špekulacija na temelju povlaštenih informacija i zamjena zemljišta kojim se godinama izvlači novac iz gradskog proračuna i završava u džepovima nekolicine poduzetnika iz Bandićeva kruga, a time se bavi i Uskokova optužnica. Platforma ‘Zagreb je naš!‘ će se unutar i izvan gradskih institucija boriti da se konačno okonča ovaj model u kojem profitira nekolicina na teret većine građana dok gradu nedostaje novca za nove vrtiće, škole, umirovljeničke domove i bolnice", ističe u priopćenju ta platforma.

>>>Hasanbegović: Osobo Borić, no pasaran!

Podsjeća kako je na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine njihov zastupnik Tomislav Tomašević rekao kako "mehanizam izvlačenja novca funkcionira u praksi kroz poslove između Grada Zagrebe te poduzeća ‘Zagrebgradnja‘ i ‘Geoprojekt‘ u naselju Vrbani III".

>>>Tomašević: U Zagrebu se rade veliki ustupci ekstremnoj desnici

"Prvo, naselje Vrbani III gradila su poduzeća Zagrebgradnja i Geoprojekt u vlasništvu braće Vojnović, a ta su poduzeća u istom naselju zamjenjivala zemljišta s Gradom Zagrebom. Drugo, Grad Zagreb je 2013. godine u Vrbanima III izgradio premalu Osnovnu školu ‘Alojzije Stepinac‘, a u ožujku ove godine uz blagoslov prethodnog saziva Gradske skupštine za potrebe te premale škole od Zagrebgradnje je unajmio poslovni prostor u istom naselju za oko 200.000 kuna mjesečno na 10 godina. Konačno, jučer je na sjednici Skupštine predstavljen aneks ugovora koji je prošli saziv Gradske skupštine blagoslovio u travnju ove godine, a kojim se ponovno od Zagrebgradnje unajmljuje poslovni prostor unutar naselja Vrbani III za potrebe Dječjeg vrtića ‘Jarun‘ za oko 20.000 eura mjesečno na 10 godina", istaknuo je Tomašević. Dodao je da se o razlozima takvih štetnih poslova za Grad Zagreb može samo nagađati.

Uskok blokirao "Bandićev stan"

No, rekao je Tomašević, "Uskok je upravo u Vrbanima III blokirao jedan stan koji glasi na Geoprojekt tvrdeći da je taj stan zapravo Bandićev. Isto tako, vlasnik Geoprojekta Branko Vojnović preko svojih je poduzeća HDZ-u prije posljednjih lokalnih izbora donirao 40.000 kuna".

"Na sumnjive zamjene zemljišta i zemljišne špekulacije gradonačelnika Bandića smo kao aktivisti počeli upozoravati još 2007. godine, no ‘institucije nisu radile svoj posao‘. Koristit ćemo svoju prisutnost u predstavničkim tijelima da dodatno razotkrijemo i prosvjedujemo protiv svih sumnjivih poslova Gradske uprave", ističe u priopćenju gradski zastupnik platforme "Zagreb je naš!" Tomislav Tomašević, koji je rekao da je o tome prvi izvijestio dnevni list "24 sata".

>>>KoHOM traži razgovor s Bandićem zbog netransparentnih koncesija

"24 sata" pišu da je "nakon devet godina obećanja, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić napokon raspisao natječaj za uređenje novog parka koji je nastavak rekreacijske zone oko jezera Bundeka" te da u izgradnju novoga rekreacijsko-tematskog parka namjerava uložiti čak 18,5 milijuna kuna, a arhitektima koji će se javiti na natječaj planira dati 245.000 kuna nagrada. To treba biti "najveći parkovni projekt njegova mandata nakon uređenja Bundeka", a novi park se prostire na čak 37.000 metara četvornih.

"Ali da bi ga izgradio, mora kupiti 7621 četvorni metar zemljišta koje se nalazi točno u sredini planiranog projekta, a to zemljište drži tvrtka Zona četiri d.o.o. kojoj je vlasnica Jadranka Kruljac Polak, šogorica njegova prijatelja i savjetnika Dinama Zdravka Mamića. Prema prijašnjim procjenama, za zemljište bi Bandić trebao platiti oko 3,1 milijun kuna, skoro dvostruko više od cijene po kojoj je zemljište kupila Kruljac Polak prije devet godina. Kupoprodaje zemljišta imaju pomalo nevjerojatan zaplet koji bi na kraju trebao donijeti lijep profit sestri Mamićeve supruge koja je nekad vodila i nekretninske projekte za Mamića", pišu "24 sata".

20. travanj 2024 14:09