Aktualno
StoryEditor

Zagreb je naš: Štetan ugovor Vlade, Grada Zagreba i Ingre nužno je revidirati

11. Siječanj 2018.

"Zagreb je naš!" traži revidiranje ugovora Grada Zagreba i Vlade s Ingrom o Areni jer je taj ugovor o javno-privatnom partnerstvu, ističu, "omča oko vrata građanima" još 18 godina i oni koji su odgovorni za njegovo potpisivanje trebaju "snositi politčke i pravne posljedice".

Privatna tvrtka Ingra, kaže se u priopćenju, ucijenila je Grad Zagreb i Vladu RH da podmire navodni dug u iznosu od nekoliko milijuna eura ili se Europsko rukometno prvenstvo neće moći odigrati u sportskoj dvorani Arena Zagreb.

>>> ‘Zagreb je naš!’: Bandić pogoduje sestri od supruge Zdravka Mamića

"Zahtijevamo da se konačno razriješi financijska trakavica oko Arene Zagreb i da Grad Zagreb i Zagrebački holding ponude privatnom poduzeću upravljanje Arenom Zagreb s postojećim obvezama prema Ingri. Ako se ne pronađe privatno poduzeća zainteresirano za to, jasno je da je ugovor o javno-privatnom partnerstvu štetan," poručuju.

"Nepodnošljiva je lakoća ucjenjivanja od strane privatnog poduzeća prema gradu i državi za plaćanje dodatnih 2-3 milijuna eura kada je poznato da su i Grad Zagreb i Republika Hrvatska obvezali svoje građane da tom istom poduzeću do isteka 28-godišnjeg ugovora, prema modelu javno-privatnog partnerstva, isplate čak oko 250 milijuna eura unatoč tome što je Ingra za gradnju sportske dvorane uložila tek oko 110 milijuna eura. Model javno-privatnog partnerstva još se jednom pokazuje kao garantirani ekstraprofit za privatna poduzeća, dok rizike poslovanja preuzima cijelo društvo, odnosno porezni obveznici", stoji u priopćenju.

Prozivaju državnu vlast na čelu s HDZ-om i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, "koji se u istim ulogama i danas", jer su 2007. krenuli u izgradnju "megalomanskih sportskih dvorana pred Svjetsko rukometno prvenstvo 2009. godine" bez analize koja bi "opravdala model javno-privatnog partnerstva u usporedbi s modelom klasičnog proračunskog financiranja". Podsjećaju da je i Državna revizija dala istu primjedbu i nije dala pozitivno mišljenje.

>>>Dobar posao na Bundeku: Američka škola na hrvatski financijski pogon

Grad Zagreb i Vlada obvezali su se plaćati godišnje zakupninu od 7,85 milijuna eura koja će se svake godine povećavati u narednih 18 godina tj. sve do 2036. godine, ističe "Zagreb je naš!" i prenosi ocjenu svoga gradskog zastupnika Tomislav Tomaševića da za takav "štetni ugovor i dugoročnu financijsku omču oko vrata građana trebaju odgovarati i gradonačelnik Bandić i državna vlast na čelu s HDZ-om".

Napominju da polovina zakupnine od oko 27 milijuna kuna nije jedini godišnji trošak Grada za Arenu Zagreb. U gradskom proračunu za 2018. osigurano je čak 62 milijuna kuna subvencija za Arenu, što, poručuju, treba usporediti s 11 milijuna kuna koliko je predviđeno za izgradnju novih vrtića u cijelom Zagrebu.

Tomašević upozorava da Izvješće Državne revizije iz 2015. pokazuje da je gradsko poduzeća koje je upravljalo Arenom stalno poslovalo s gubicima, jer su prihodi od iznajmljivanja sportske dvorane iznosili "smiješnih" oko četiri milijuna kuna godišnje, od čega polovina dolazi opet od Grada Zagreba koji za najam dvorane izdvaja oko dva milijuna kuna godišnje.

19. travanj 2024 03:47