Korona i biznis
23. kolovoz 2018.

Zagreb ove godine dobiva Xiaomijev Mi Store

Prvi službeni domaći Mi Store kineskog proizvođača potrošačke elektronike Xiaomi trebao bi biti otvoren u Zagrebu do kraja ove godine. Termin otvaranja i točna lokacija zagrebačkog Mi Storea još se drže tajnima, no očekuje se da će prvi Xiaomijev dućan u Hrvatskoj biti sličan njegovim trgovinama u Europi, lokacijom, kvadraturom i ponudom.

>>>Na tržištu novih 5 Xiaomi pametnih telefona

Trgovinu će voditi službeni distributer Xiaomi uređaja za Hrvatsku, Austriju, Sloveniju i Crnu Goru – osječka tvrtka Bijelić CO. Ova tvrtka Viktora Bijelića već vodi Mi Store u Austriji, otvoren ovog svibnja u Beču u sklopu shopping centra Süd. Otvorenjem trgovine u Hrvatskoj, Xiaomi će na karti svijeta upisati 75. zemlju po redu u kojoj ima specijaliziranu trgovinu vlastitih proizvoda potrošačke elektronike.

Kineskog diva potrošačke elektronike Xiaomi osnovao je 2010. godine Lei Jun koji i danas drži više od dvije trećine vlasništva u ovoj brzorastućoj kompaniji te koji je zahvaljujući Xiaomiju postao jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, s imovinom procijenjenom na 12,5 milijardi dolara. Iste 2010. godine Xiaomi je napravio vlastiti operativni sustav temeljen na androidu, a iduće je na tržište izbacio prvi pametni telefon.

>>>Xiaomi nezadrživo raste – u drugom kvartalu ostvario 68 posto veće prihode

Ovaj kineski proizvođač potrošačke elektronike drži četvrtu poziciju na globalnom tržištu pametnih telefona, s tržišnim udjelom od gotovo deset posto i brojkama prodanih uređaja koje se mjere desetinama milijuna po kvartalu. Na tržištu nosivih dodataka pametnim telefonima, poput biometrijskih narukvica i digitalnih satova, Xiaomi drži drugu poziciju na svjetskom tržištu, iza Fitbita.

Zbog sve veće pošasti plagiranja pametnih telefona, uređaja i dijelova za njih, kojih je u EU pred dvije godine bilo preko milijun, Xiaomi je pokrenuo Internet stranicu Verify.me, preko koje kupci mogu u samo nekoliko klikova provjeriti autentičnost uređaja. Prodaja plagiranih pametnih telefona nije nepoznata ni u Hrvatskoj, jer mnogi trgovci ne odolijevaju dva do šest posto nižoj nabavnoj cijeni plagijata u odnosu na uređaje nabavljene od službenog distributera.

>>>Xiaomi: Popularni proizvođač mobitela zabilježio gubitak od 1,1 milijardi dolara pred IPO

Filozofija Xiaomija je ponuditi potrošačku elektroniku privlačnog dizajna, visoke kvalitete i niske cijene, što korisnici očito cijene. U srpnju 2018. Xiaomi je uvršten na Hongkonšku burzu, čime finalizira pripreme za IPO, a uz to i sve više ulaže na europsko tržište.