Aktualno
StoryEditor

Zagreb: Sva vozila hitne pomoći dobit će automatske vanjske defibrilatore

24. Kolovoz 2018.

Grad Zagreb nabavit će automatske vanjske defibrilatore (AVD) za sva sanitetska vozila hitnog prijevoza u gradu, najavio je u petak zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je obišao zagrebački Nastavni zavod za hitnu medicinu.

Ravnateljica hitne Silvija Hunjadi-Antičević kaže kako bi do kraja godine AVD-ima trebalo biti opremljeno svih 55 vozila sanitetskog prijevoza, čime Zagreb uvodi još jedan nadstandard u hitnoj medicinskoj službi.

>>>Ministarstvo: 1,5 milijarde kuna ugovorenih projekata za zdravstvo, između ostalog i za Hitnu

Zagrebačka hitna imala je lani 91.255 intervencija i obavila 130.258 sanitetskih prijevoza. Prosječno vrijeme intervencije, odnosno dolaska na mjesto nesreće, u prvih šest mjeseci ove godine kod timova 1, u kojemu su liječnik, medicinski tehničar i vozač, iznosilo je 7,19 minuta, što je unutar europskog prosjeka od 10 minuta.

- To znači da smo jako brzi. No, nedostaje nam vozila, jer je naš vozni park od 50-ak vozila prosječne starosti 11,5 godina, što nam stvara poteškoće, kazala je Hunjadi-Antičević.

>>>Liječnica Hitne pomoći: Timovi T2 moraju dobiti veće ovlasti – sve su to stručni ljudi

Podsjetila je kako je zagrebačka hitna uvela prethodnih godina još dva nadstandarda - hitnu ambulantu u Zavodu, kroz koju je lani prošlo 9846 pacijenata, gdje im je u 80 posto slučajeva pružena sva potrebna medicinska pomoć, dok je svega 20 posto pacijenata bilo upućeno u zagrebačke bolnice.

Također, tu su i timovi 3, odnosno djelatnici hitne na motorima koji su u 2017. imali 717 intervencija na koje su dolazili za prosječno 5,46 minuta.

16. travanj 2024 05:55