06. listopad 2018.

Zagrebačka burza: Broj izlistanih tvrtki mogao bi se udvostručiti

U prošlom broju Lidera pisali smo o malo uzbuđenja koje je na Zagrebačku burzu unio nagovještaj preuzimanja same Burze. U sklopu tog članka nabrojili smo 30 kompanija koje nisu izlistane, a koje imaju godišnji prihod veći od 500 milijuna kuna i još su u vlasništvu svojih osnivača pa bi mogle imati vrlo atraktivan IPO.

>>>Horvat povećao udio u Zagrebačkoj burzi na 11,27 posto

Na taj je tekst na svojem profilu na Facebooku reagirao Milan Horvat, direktor Eunex-C-a, tvrtke koja je trenutačno najveći dioničar ZSE-a. Napisao je da bi spustio prag na 200 milijuna kuna godišnjih prihoda pa bi broj kompanija zrelih za izlistavanje bio troznamenkast. Provjerili smo to i ustanovili da bi prema tom kriteriju na Zagrebačku burzu mogle biti uvrštene još 142 domaće kompanije, što je za pet više od sadašnjeg broja svih listanih tvrtki.

Horvat ističe da kompanije koje se žele razvijati u Europskoj uniji ili globalno, a ne mogu to iz vlastite akumulacije, već trebaju dodatni kapital, moraju odmjeriti svoje sposobnosti na tržištu, odnosno na Zagrebačkoj burzi. Sve drugo su, poručuje, priče za malu djecu.

>>>Veliki povratak: Milan Horvat postao najveći dioničar Zagrebačke burze

‘Oni koji to neće učiniti u sljedećih pet godina neće ni postojati za deset‘, napisao je Horvat.