Aktualno
StoryEditor

Zagrebačka burza obustavila trgovanje dionicama Agrokorovih kompanija do raspleta krize

21. Veljača 2018.

Zagrebačka je burza u srijedu obustavila trgovanje dionicama kompanija iz sastava Agrokora dok se čeka rasplet krize u tom koncernu nakon što je, kako pišu mediji, izvanredni povjerenik Ante Ramljak podnio neopozivu ostavku.

Trgovanje je obustavljeno dionicama Zvijezde, Leda, Jamnice, Žitnjaka, PIK Vinkovaca i Vupika.

U srijedu ujutro N1 je objavio da je iz izvora u Agrokoru potvrđeno da Ante Ramljak odlazi s pozicije izvanrednog vladinog povjerenika u koncernu Agrokor. Pojedini mediji pišu i da je Ramljak dao neopozivu ostavku.

>>>Predsjednica: Agrokor je iscrpio Vladu, svi se bavimo gašenjem požara

"Sve ćete doznati sutra", izjavila je u utorak navečer potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić novinarima ispred Banskih dvora gdje je, prema neslužbenim informacijama, Ante Ramljak ponudio Vladi svoju ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika za Agrokor.

>>>Bernardić: Dalić mora otići

Problemi za Ramljaka započeli su krajem siječnja, kad su mediji objavili da je Ramljak za savjetnike u Agrokoru angažirao svoju bivšu tvrtku, Texo Management, koja za poslove savjetovanja tjedno dobiva gotovo 250.000 kuna.

>>>‘Šumovi u kanalu’: Ramljak istovremeno radio za Agrokor i za Texo Management

Nakon toga su uslijedili brojni medijski pritisci, koji su kulminirali održavanjem sjednice saborskog odbora za gospodarstvo na kojem su na zastupnička pitanja odgovarali Ramljak i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Preuzimanje krivnje

Ramljak je tada istaknuo kako je spreman snositi posljedice i preuzeti krivnju ako saborski zastupnici i Vlada procjene da je kompromitirao postupak izvanredne.

Sve je kulminiralo medijskim objavama prije dva dana da je Ramljak do 30. travnja formalno bio prijavljen u Texo Menagementu, iako je od 10. travnja postao izvanredni povjerenik za Agrokor.

>>>Grmoja: Jel još nekome šokantno da je izvanredna uprava potpisala nešto što nije pročitala

Analitičari očekuju nestabilnosti na Zagrebačkoj burzi, s obzirom da još nije jasno je li izvanredni povjerenik Agrokora Ramljak dao ostavku ili nije te hoće li biti potresa u Vladi.

"Još nije jasno je li izvanredni povjerenik Ramljak dao ostavku ili ne. Očekujem nestabilnost cijena dionica kompanija u sastavu Agrokora, a bude li nekakvih potresa u Vladi, moguća je i nestabilnost cijelog tržišta. Nestabilnosti u političkom i gospodarskom životu uvijek štete tržištu dionica", zaključuje Rinkovec.

>>>Dalić priznala da je pisala lex Agrokor, Ramljak žali što je angažirao bivšu tvrtku

Na samom početku trgovanja u srijedu Crobexi su blago porasli, oko 0,2 posto.

26. travanj 2024 15:47