Aktualno
StoryEditor

Zagrebački studenti na natjecanju European Trading Competition osvojili sedmo mjesto

15. Rujan 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Hrvatski tim – Magdalena Ećimović, Barbara Galić i Filip Špiranec s Ekonomskog fakulteta te Denis Pavičić s Prirodnoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu – osvojio je visoko sedmo mjesto na natjecanju Rotman European Trading Competition koje se održavalo u Rimu od 25. do 27. kolovoza. Iza sebe su ostavili ugledna sveučilišta kao što su London Business School, Copenhagen Business School ili Trinity College Dublin. Natjecanje je organiziralo rimsko sveučilište Luiss Guido Carli u suradnji s Rotman School of Management Sveučilišta u Torontu. Sudjelovalo je 29 timova, jedan iz svake zemlje članice Europske unije i tim iz Norveške. Bila je riječ o trodnevnom događaju organiziranom po uzoru na Rotman International Trading Competition, uspješno međunarodno natjecanje koje se godinama održava u Torontu i čiji je cilj omogućiti studentima primjenu znanja o financijama stečenog na fakultetu u stvarnom trgovanju.

Tri zadatka

Filip, Barbara i Magdalena članovi su Financijskoga kluba i, kako sami ističu, zajednički su im znanje i interes za financije, znatiželja i sklonost sudjelovanju u studentskim projektima i natjecanjima te natjecateljski duh.

– Natjecanje je bilo sjajna prilika da testiramo svoje znanje i sposobnosti u međunarodnoj okolini. Također, dobili smo priliku upoznati uspješne studente najboljih europskih sveučilišta i doći u kontakt s liderima uspješnih tvrtki koje su sponzorirale natjecanje – ističe Magdalena.

Natjecali su se u pet zadataka u kojima su trgovali indeksima, obveznicama i električnom energijom; u svima je bio naglašen timski rad. U prvom je zadatku, objašnjava Magdalena, bila riječ o trgovanju u ‘trading flooru‘ – više od stotinu natjecatelja trgovalo je izvikujući cijene po kojima je željelo kupiti ili prodati kako bi profitabilno trgovalo indeksom povezanim s europskim gospodarstvom, na temelju vijesti koje su stizale periodično. Nakon toga, u zadatku u kojem su uloge podijelili na proizvođača i distributera električne energije te dva trgovca, preselili su se za računala i nastavili trgovati električnom energijom. Sponzor tog zadatka, zadužen za njegovo osmišljavanje, bio je ENEL, multinacionalni proizvođač energije.

Moćni sponzori

Treći zadatak, pod sponzorstvom tvrtke Generali, obuhvaćao je trgovanje korporativnim obveznicama; u njemu je na temelju vijesti o gospodarstvu i tvrtkama trebalo profitabilno trgovati obveznicama pet tvrtki. Nakon toga su trgovali ponudama za nadmetanje radi zarade na arbitraži. Za kraj je pred njih bio stavljen zadatak trgovanja europskim obveznicama s različitim rokom dospijeća, ovisno o vijestima iz europskog i svjetskoga gospodarstva, pod sponzorstvom European Investment Bank Institutea. Natjecanje su sponzorirali i Bloomberg, Apple, kanadska vlada te Ferrari. Takvi događaji, zaključuje Magdalena, i njihov uspjeh u međunarodnom okružju potvrda su da prilika za mlade ljude zaista ima mnogo, ali i da su hrvatski studenti sposobni na svim područjima konkurirati najboljim europskim vršnjacima.

18. travanj 2024 03:44