05. siječanj 2019.

Zagrebački test četverodnevnog radnog tjedna: Zaposlenici jednako efikasni, problem je vrtić

Konzultantska tvrtka Logička matrica iz Zagreba početkom listopada uvela je četverodnevni radni tjedan u eksperimentalnom razdoblju od šest mjeseci. Nakon tri mjeseca tog eksperimenta direktorica tvrtke Renata Šeperić Petak kaže da su zaposlenici u četiri dana jednako efikasni kao što su prije bili u pet dana, neki čak imaju i bolje rezultate, te da će nakon testnog razdoblja, ako zaposlenici budu zadovoljni, nastaviti s tom praksom.

– Prednost je za većinu što imaju jedan dan više za sebe i privatni život, zbog čega su zadovoljniji i odmorniji – kaže Šeperić Petak.

>>>Neodrađeni radni dani gospodarstvo koštaju oko 10 milijardi kuna

Problem ipak postoji, i to sa zaposlenicima čija djeca idu u vrtić. Valja napomenuti da radnici tvrtke rade po 10 sati dnevno, pa roditelji male djece među njima ne mogu ostati na poslu do 18 sati, jer se svi vrtići zatvaraju u 17 sati. Iako rade skraćeno, nema mnogo prekovremenih sati; oni su više rezultat pomicanja termina raspisa javnih poziva na kojima sudjeluju nego posljedica kraćega radnog tjedna. Taj način rada nije utjecao na tvrtkine prihode.

– Prihodi su u 2018. u odnosu na 2017. porasli za više od 70 posto, a rashodi su se povećavali u skladu s poslovanjem, pri čemu treba naglasiti da smo više trošili na plaće. Pod tim se podrazumijevaju godišnje povećanje plaća, isplata prekovremenih sati, isplata naknada za poslovne rezultate i uvođenje mjere plaćanja prijevoza svim zaposlenicima – kaže Renata Šeperić Petak.